Електронне водійське посвідчення в «Дії» дійсне без пластика в Україні, ЄС, США та Канаді. Як додати посвідчення в «Дію»?


Електронне водійське посвідчення в «Дії» з 14 грудня чинне без пластикового аналогаПрем'єр-міністр України Денис Шмигаль підписав постанову №1299, яка дозволяє використовувати лише електронне водійське посвідчення в «Дії» без пластикового аналога. Документ набуває чинності 14 грудня, повідомили у Мінцифри.

Відтепер під час оформлення водійського посвідчення українці зможуть обирати: зробити лише діджитал-документ чи замовити пластикову картку.

У Дії документ доступний в українськомовній та англомовній версіях. Також права та техпаспорт мають міжнародне кодування, яке дійсне в ЄС, США та Канаді. Це дозволить використовувати застосунок за кордоном.

«Раніше Україна стала четвертою країною Європи, що узаконила цифрові водійські посвідчення, а відтепер ми вводимо формат діджитал first. Тобто в будь-якій ситуації ви можете використовувати лише електронне водійське посвідчення в «Дії», тримати документ просто у смартфоні і забути про пластик. У цифровому майбутньому в Мінцифри вбачають, що всі документи та послуги будуть “digital first”. Тобто спочатку цифрові, а паперові — за бажанням», — зазначили в Міністерстві цифрової трансформації. 

У «Дії» водійське посвідчення доступне в українськомовній та англомовній версіях. Раніше ми розповідали, як Мінцифра допоможе Австрії досвідом з розбудови цифрової держави.

Як до­да­ти по­сві­дче­ння во­дія в за­сто­су­нок Ді­я?

Після авторизації в застосунку посвідчення водія автоматично відобразиться в Дії за наявності всіх даних у реєстрі МВС.

Що робити, якщо водійського немає в Дії?

При авторизації в Дії система автоматично не знайшла дані про документ у реєстрі МВС, тому вони не підтягнулись у застосунок. Зверніться до найближчого Сервісного центру МВС, щоб пройти верифікацію даних.

Чи має право поліція вимагати оригінал посвідчення водія?

Електронної версії водійського посвідчення достатньо, щоб підтвердити особу. Якщо поліція вимагає оригінал документа, зателефонуйте на гарячу лінію: 0-800-50-02-02. Так ви допоможете знайти та повідомити екіпаж поліції про юридичну силу цифрових документів.

Також надішліть у службу підтримки Дії:

  • Фото номера жетона поліцейського.
  • Дату та час, коли вас зупинили.
  • Область, місто, район та вулицю, де поліцейський вимагав оригінали документів.

Документ потребує верифікації. Що робити?

Верифікація даних — це уточнення інформації в реєстрі посвідчень водіїв та реєстрі свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів.

Ваші кроки:

1. Увійдіть до електронного кабінету водія за допомогою електронного підпису.
2. У розділі Електронні послуги виберіть Уточнення даних у реєстрі посвідчень водіїв.
3. Заповніть онлайн-форму та виберіть тип проблеми.
4. Завантажте світлину потрібних документів: водійське посвідчення з обох боків, паспорт, відомості про місце реєстрації.
5. Підтвердьте заяву та очікуйте на її розгляд. Після обробки даних документ автоматично з'явиться в Дії

Як додати в Дію водійське посвідчення старого зразка?

Електронні реєстри створили у 2013 році. Документи, які випустили раніше, можуть не відображатися в застосунку. Проте інколи трапляються поодинокі випадки, коли після верифікації документи з’являються. Щоб оформити цю послугу, зверніться до найближчого відділення Сервісного центру МВС | Форіншурер