НБУ тимчасово призупинив дію всіх ліцензій страховим компаніям "Альфа Страхування" та "Мотор-Гарант"


Национальный банк УкраиныРішенням Національного банку України тимчасово зупинено всі ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування страховим компаніям "Альфа Страхування" та "Мотор-Гарант", у зв’язку з чим страховики втратили право: укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) страхування та перестрахування та договори (чи вносити зміни до діючих договорів), які мають як наслідок збільшення зобов'язань страховика перед клієнтами. Компаніям встановлено строк для усунення порушень до 5 грудня 2023 року.

Зупинення дії ліцензій передбачає обов’язок перед діючими клієнтами продовжити виконання зобов’язань за вже укладеними договорами страхування, які були придбані до 6 грудня 2022 року.

Зазначені заходи впливу застосовано у зв’язку з невідповідністю компаній вимогам Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153 (зі змінами), а саме вимогам до ділової репутації надавачів фінансових послуг.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 5 грудня 2022 року.

Альфа Страхування раніше зробила заяву щодо акціонерів компанії, на яких Україна наклала санкції:

"... відповідно до Указів Президента України №726/2022 та №727/2022 від 19 жовтня 2022 року накладені персональні санкції на кінцевих власників ПрАТ «СК «Альфа Страхування». Дані санкції накладено не на ПрАТ «СК «Альфа Страхування», а отже, вони не впливають на операційну діяльність компанії. Важливо зауважити, що дані особи ще в травні 2022 року були відсторонені від управління компанією та прийняття будь-яких рішень. Альфа Страхування продовжує працювати у штатному режимі та обслуговувати клієнтів 24/7 відповідно до діючих ліцензій. Компанія працює на благо України та українців. Ми ні на день не припиняли свою роботу, всі сервіси для клієнтів працюють у звичному режимі, але в надзвичайно складний для країни час. Компанія та весь її керівний склад засуджують вторгнення російської федерації на територію суверенної та незалежної України. Ми продовжуємо наближати нашу перемогу на економічному фронті, в тому числі, підтримуючи ЗСУ та окремі військові частини. І ми будемо це робити до тих пір, доки Україна не звільнить усі окуповані території, доки наші офіси знову не відкриють свої двері в Енергодарі, Маріуполі, Херсоні та Севастополі", - зазначається у заяві страховика.  | Форіншурер