НБУ презентував результати опитування банкірів та страховиків про системні ризики фінансового сектору


НБУ презентував результати опитування банкірів та страховиків про системні ризики фінансового секторуКерівники фінансових установ дещо поліпшили власні оцінки поточного стану фінансового сектору. Про це свідчать результати Опитування про системні ризики фінансового сектору за листопад 2022 року, участь у якому взяли керівники 22 банків, 11 страхових та трьох інвестиційних компаній.

До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Підсумкові результати не зважувалися на розмір банку/компанії чи їхньої частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Три чверті топменеджерів визначили поточний стан фінсектору як задовільний. Водночас частка тих, хто оцінив його стан як поганий чи дуже поганий, знизилася з травня на 12 в. п. до 17%.

Помітно скоротилася частка респондентів, що негативно оцінили минулі та майбутні зміни у фінансовому секторі. Так, частка фінустанов, які заявили про погіршення стану фінансового сектору за останні пів року, знизилася порівняно з травнем на 17 в. п. до 72%. Частка респондентів, що очікують погіршення стану фінсектору в наступні пів року, скоротилася майже вдвічі, до половини опитаних.

Більшість респондентів надалі вважають загальний рівень ризику у фінансовому секторі високим чи дуже високим. Однак частка оцінок ризику «дуже високий» скоротилася порівняно із травневим опитуванням на користь нейтральних оцінок.

Оцінка стійкості фінансового сектору до значних негативних подій поліпшилася порівняно з травнем. Майже половина респондентів, як і раніше, оцінили її як середню. Натомість помітно зменшилася частка опитаних, які вважали стійкість фінсектору низькою чи дуже низькою. Як наслідок, загальний баланс відповідей виявився найвищим від запровадження опитування у травні 2018 року.

Як і пів року тому, топменеджери вважали війну з росією джерелом найвищого ризику. Макроекономічні фактори – рівні інфляції та обмінного курсу – також залишилися серед найбільших джерел ризику. За останні шість місяців суттєво підвищився рівень ризику за фактором економічної активності. Також зріс ризик шахрайства та кібернетичних загроз. Натомість фактор корупції, діяльності правоохоронних органів та судової системи, що лідирував із 2018 року, ледве потрапив до десятки найбільших джерел ризику.

Схильність фінансових установ до ризику за останні пів року суттєво не змінилася.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає сприйняття найбільшими банками та небанківськими фінансовими установами поточних та потенційних ризиків для фінансового сектору і проводиться Національним банком України двічі на рік. Його результати відображають оцінку топменеджерами фінустанов стану фінансового сектору за минулі 6 місяців та очікування на наступні пів року.

Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України.  | Форіншурер