НБУ просить депутатів внести зміни до закону про автоцивілку


НБУ пропонує оновлення умов роботи ринку автострахування в УкраїніНаціональний банк звернувся до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України з пропозицією суттєво оновити Закон України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів".

Мета пропонованих змін – запровадити якісно нову модель регулювання ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів (ОСЦПВ, автоцивілка) відповідно до європейських стандартів із урахуванням інтересів страхувальників та потерпілих осіб. Це дасть змогу підвищити довіру до такого виду страхування та сприятиме подальшому розвитку ринку ОСЦПВ.

Для цього, по-перше, пропонується встановити нові стандарти якості страхового покриття.

Зокрема, посилюється рівень захисту потерпілих у ДТП шляхом поступового (протягом семи років) підвищення максимальних розмірів страхової виплати до розмірів, установлених у країнах ЄС.

Також пропонується удосконалити механізми виплат в разі заподіяння шкоди внаслідок ДТП. Так, планується запровадити систему ануїтетних (регулярних та послідовних) страхових виплат у разі заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю або життю потерпілих.

Якщо пошкоджено транспортний засіб, страхова виплата розраховуватиметься без вирахування зносу вартості його складових частин та деталей. Це забезпечить повне покриття витрат на ремонт транспортного засобу та приведення його до стану, який був до ДТП.

По-друге, планується запровадити європейські підходи до формування вартості ОСЦПВ та широке використання електронних технологій.

Відповідно до практики європейських країн пропонується скасувати чинне державне регулювання цін за цим видом страхування та запровадити визначення «справедливої ціни» для кожного страхувальника. Водночас враховуватиметься його персональна історія в попередніх періодах страхування щодо безаварійної експлуатації транспортного засобу або наявності збитків у минулому.

Крім того, планується розширити і поглибити цифровізацію процесів укладання та обслуговування договорів ОСЦПВ. Так, передбачено відмову від укладання договорів ОСЦПВ у паперовій формі та перехід на електронний формат через єдину централізовану базу даних договорів з автоцивілки.

По-третє, пропонується підвищити рівень обслуговування клієнтів та спростити механізм урегулювання страхових випадків.

Зокрема, запроваджується інструмент, що спонукатиме страховиків до поліпшення сервісу з урегулювання страхових випадків – модель обов’язкового прямого врегулювання збитків. Вона передбачає, що потерпілий отримає право звертатися за врегулюванням страхової події до страховика, з яким було укладено договір автоцивілки. Тобто страхувальники обиратимуть страховика, звертаючи увагу на ціну його послуги, якість та швидкість її надання. Такий підхід стимулюватиме чесну конкуренцію на ринку.

Також пропонується скасувати обмеження максимального розміру страхової виплати в разі оформлення документів про ДТП через європротокол.

По-четверте, планується удосконалити та осучаснити підходи до побудови системи управління Моторного (транспортного) страхового бюро України та державного нагляду за його діяльністю.

Зокрема, передбачається запровадити класичну дворівневу систему корпоративного управління МТСБУ. Пропонується визначити класичний перелік органів управління МТСБУ та встановити прозорий розподіл функцій і повноважень між загальними зборами членів, Радою та Правлінням МТСБУ. Для забезпечення ефективного управління та контролю за діяльністю МТСБУ визначено вимоги до формування складу Ради та Правління МТСБУ, а функцію з управління та контролю за діяльністю МТСБУ покладено на Раду МТСБУ, до складу якої повинні входити також і незалежні члени.

Для забезпечення прозорості діяльності МТСБУ та вдосконалення державного нагляду за його діяльністю передбачається запровадити періодичне звітування про використання коштів фондів МТСБУ перед Національним банком України як регулятором ринку страхування, проведення обов'язкового щорічного зовнішнього аудиту, оприлюднення звітів про використання коштів фондів МТСБУ та щорічної фінансової звітності разом з аудиторським звітом на сайті МТСБУ.

Планується, що новий закон у разі підтримання Верховною Радою України буде введений у дію з 1 січня 2024 року одночасно з уведенням у дію нового Закону України «Про страхування» та включатиме перехідний період на узгодження учасниками ринку автотранспортного страхування своєї діяльності з його положеннями.   | Форіншурер