Тарифи на перестрахування майнових катастроф з 2023 року зростуть мінімум на 10%


Тарифи на перестрахування майнових катастроф з 2023 року зростуть мінімум на 10%Тарифи перестрахування майнових катастроф повинні зрости більш ніж на 10% під час пролонгацій договорів у січні 2023, підтримуючи маржу андеррайтингу від зростаючих претензій через високу інфляцію та зміну клімату.

Fitch Ratings вважає, що підвищення цін і вищі доходи від реінвестування допоможуть компенсувати наслідки зростання інфляції претензій і зниження вартості активів.

Аналітики прогнозують загалом стабільну базову прибутковість глобального сектору перестрахування у 2023 році та зберігауть нейтральний прогноз сектору.

У 2023 році Fitch очікує двозначного зростання тарифів для покриття майнових катастроф через застраховані збитки на суму близько 120 мільярдів доларів у 2022 році, а також зростання частоти та серйозності позовів у разі стихійних лих.

Зростання цін буде найбільш відчутним у регіонах, які найбільше постраждали від стихійних лих у 2022 році, включаючи Австралію, Флориду та Францію.

Ймовірно, ураган «Ян» спричинив від 35 до 55 мільярдів доларів страхових відшкодувань, що робить його однією з найдорожчих природних катастроф.

Потенціал перестрахування ризиків майнової катастрофи буде обмежений у 2023 році, оскільки вибірковий приплив капіталу від носіїв ризику більш ніж компенсується частковим або повним вилученням інших постачальників перестрахування (див. TOP 50 Biggest Global Reinsurers).

Обмежені можливості ретроцесії спричинять додатковий тиск на підвищення тарифів перестрахування майна.

Очікується, що умови у 2023 році будуть жорсткішими, включаючи перехід до покриття від усіх небезпек, вищі утримання страховиків і знижені ліміти. За винятком Флориди, попит на перестрахування майна на випадок катастроф протягом сезону поновлення у 2023 році буде в основному задоволений.

Збільшення тарифів на перестрахування очікується для спецінапрямків, які найбільше постраждали від війни в Україні, тарифи на автокаско також зростуть у відповідь на високу інфляцію цін на запчастини.

Інфляція збитків не зросла через соціальну інфляцію чи загальну інфляцію, але очікується, що це зміниться у 2023 році, що матиме негативні наслідки для маржі та резервів андеррайтингу, недооцінка інфляції збитків для ліній відповідальності є одним із найбільш значних ризиків для перестраховиків.

Fitch очікує, що сукупний коефіцієнт збитковості за календарний рік покращиться приблизно на 4 процентні пункти в 2023 році, припускаючи більш нормальний рівень збитків від природних катастроф і враховуючи припинення покриття, пов’язаного з війною в Україні.

Однак маржа андерайтингу, за винятком природних катастроф і втрат, пов’язаних з війною, ймовірно, лише незначно покращиться.

Різке зростання процентних ставок у 2022 році призвело до списання значної частини інвестиційних портфелів перестраховиків. Це призвело до значного скорочення капіталу через облікову невідповідність між активами та пасивами.

Вплив на економічний і регулятивний капітал був нейтральним або позитивним, і ми не вважаємо, що капіталізація галузі постраждала. Списання також знизили дохід від інвестицій, що призвело до зниження зареєстрованих прибутків у 2022 році, але зростання дохідності від реінвестування має поступово збільшувати дохід від інвестицій з часом.  | Форіншурер