Geneva Association запропонувала нову методику оцінки страховиками ESG-стратегій та «соціального сліду»


Geneva Association запропонувала нову методику оцінки страховиками ESG-стратегій та «соціального сліду»Відповідно до звіту Geneva Association, незважаючи на тріумфальну ходу ESG, страхові компанії, інвестори та громадськість загалом намагалися зрозуміти, яку саме роль має відігравати соціальний або S-вимір, тобто вплив бізнесу на людей в інвестиційних і бізнес-рішеннях.

Глобальне опитування ESG, проведене BNP Paribas, показало, що 46% опитаних інвесторів вважають букву «S» найскладнішою для аналізу та впровадження в інвестиційні стратегії.

На відміну від питань навколишнього середовища та управління, соціальні фактори є менш відчутними та мають обмежені дані про те, як вони можуть вплинути на ефективність компанії, зазначається у звіті.

Тому соціально відповідальному інвестору складно оцінити сильні та слабкі сторони компанії-об’єкта інвестування в справі очікувань зацікавлених сторін, пов’язаних, наприклад, з умовами праці, достойною оплатою, безпекою продукції та впливом на суспільство.

Незважаючи на це, зростають очікування зацікавлених сторін щодо того, що бізнес матиме більший соціальний вплив, зазначає Geneva Association у своєму новому звіті «Роль страхування у просуванні соціальної стабільності».

Соціальний дисбаланс, спричинений пандемією та безладдям, а також спричиненим війною безладом у світових цінах на продовольство та енергоносії, підкреслив потребу компаній приділяти більше уваги «S»-проектам.

Джад Арісс, керуючий директор Geneva Association, сказав: «Очевидно, що бізнес повинен робити більше для сприяння соціальній стабільності, особливо в світлі наслідків пандемії та російсько-української війни. Страховики завжди були – і залишатимуться – в авангарді цього порядку денного; сама суть страхового бізнесу полягає в захисті суспільства, забезпеченні фінансової безпеки, а також у підтримці відновлення після потрясінь. Тим не менш, страховики можуть посилити свій вплив у цьому просторі, і їм потрібно вирішити проблему відсутності відповідних показників».

У звіті наголошується на значній, невід'ємній соціальній вигоді страхування у забезпеченні фінансової стабільності для людей і компаній. Страховики щорічно вносять 5–5,5 трильйонів доларів на глобальну фінансову стійкість через виплату страхових выдшкодувань.

Але для подальшого просування соціальної стабільності звіт рекомендує страховикам відточувати свою діяльність з андеррайтингу та інвестування, а також належну обачність щодо ризиків, пов’язаних з їхніми клієнтами, об’єктами інвестицій та операціями, від порушень прав людини до алгоритмічної упередженості.

У своїй доповіді Geneva Association запропонувала новаторську основу для оцінки страховиками свого «соціального сліду», натхненну підходом Протоколу про парникові гази до розкриття інформації про викиди вуглецю.

Перша ступінь – це соціальний вплив страховика на його працівників. Друга ступінь – це вплив страховика на громади. Це може бути будь-яким шляхом безпосередньо через його діяльність або опосередковано через його співробітників.

Третя ступінь описана як найважливіша. Це соціальний вплив страховика по всьому ланцюжку створення вартості, від прийняття ризику та обслуговування до інвестування – на початку (партнери в ланцюжку створення вартості) і вниз по течії (клієнти та об’єкти інвестицій).

Geneva Association запропонувала страховикам тристоронній підхід до оцінки їхнього соціального впливу відповідно до запропонованої аналогії 3 ступеню: основний бізнес андерайтингу та інвестування, тобто забезпечення захисту від ризиків і довгострокових інвестиційних фондів («звичайний бізнес»).

Він також включає заходи, що забезпечуються чіткою інтеграцією міркувань ESG в основні види діяльності, такі як покращення доступу до покриття ризиків для груп, які важко застрахувати; а також зусилля, спрямовані на уникнення й усунення потенційно негативного впливу на працівників, клієнтів і громади, наприклад, шляхом відмови від гарантування проектів, які можуть завдати шкоди корінному населенню.  | Форіншурер