Lloyd’s і страховики підтримують заборону страхування суден для російської нафти..., але не повністю


Lloyd’s і страховики підтримують заборону страхування суден для російської нафти..., але не повністюLloyd's заявив, що вживе заходів, щоб переконатися, що учасники страхового ринку дотримуються нових правил уряду Великобританії, які фактично забороняють країнам отримувати страхові послуги для транспортування російської нафти, якщо вона не купується за ціною, встановленою урядом Заходу, або нижче, пише Beinsure.

Уряд Великобританії заборонить страхування суден, що перевозять російську нафту, підтвердило Міністерство фінансів у четвер, перекривши доступ до життєво важливого ринку Lloyd's для морських російських вантажів.

Цей крок Британії є ключовим кроком у спробах G7 обмежити ціни на експорт російської нафти, оскільки заборона на страхування буде скасована для країн, які підписалися на цю схему.

Західні уряди намагаються обмежити надходження валюти рф від нафти, які допомагають фінансувати її війну в Україні, але прагнуть зберегти потік російської нафти на міжнародний ринок, оскільки вони побоюються, що значне падіння пропозиції різко підштовхне ціни та зашкодить світовій економіці.

Британський уряд заявив, що законодавство, яке набуде чинності з 5 грудня, «не дозволить країнам використовувати послуги Великобританії для транспортування російської нафти, якщо вона не буде придбана на рівні або нижче встановленого ліміту ціни на нафту».

У ньому додано, що страхування є «однією з ключових послуг, які забезпечують транспортування нафти морем», особливо так зване страхування захисту та відшкодування (P&I), що стосується відповідальності перед третіми особами. Великобританія є світовим лідером у сфері страхування P&I, на неї припадає 60% світового покриття.

ЄС також вводить заборону на такі послуги, як страхування для суден, що транспортують російську нафту, і США збираються наслідувати цей приклад. «На перший погляд здається, що це значною мірою відповідає тому, що пропонують США щодо заборони на послуги, яка почне діяти 5 грудня», — сказав Лей Ханссон, партнер із питань санкцій юридичної фірми Reed Smith.

Будь-яка відмова від ліміту ціни застосовуватиметься лише до третіх країн, оскільки вона не замінить власних планів Великобританії, США чи ЄС щодо заборони імпорту морської російської нафти на їхні території.

Росія неодноразово заявляла, що не продаватиме нафту жодній країні, яка запровадить обмеження ціни. Індія та Китай — два найбільші покупці російської нафти — не показали жодних ознак того, що погодяться з планом G7.

«Ми продовжуємо підтримувати Україну перед обличчям варварського та незаконного вторгнення путіна», – заявив канцлер Великобританії Джеремі Хант. «Ми заборонили імпорт російської нафти до Сполученого Королівства і досягаємо значного прогресу в повному його припиненні. Цей новий захід продовжує закручувати гайки на військовій машині путіна, роблячи для нього ще важчим отримання прибутку від його незаконної війни».

Законодавство, яке набуде чинності 5 грудня, спочатку стосуватиметься лише експорту сирої нафти, але з 5 лютого його буде поширено на такі продукти нафтопереробки, як бензин і дизельне паливо, відповідно до власного графіку ЄС.

Міністерство фінансів Великобританії повідомило, що створило нову команду в Управлінні з впровадження фінансових санкцій «для створення системи ліцензування та контролю за обмеженням цін на нафту; взаємодіяти з промисловістю для забезпечення готовності до обмеження; і постійно контролювати рівень і вплив обмеження».

Але в оголошенні не було зрозуміло точного механізму забезпечення того, щоб страховики знали ціну нафти, постачання якої вони покривають.

Відповідно до системи, яку США запровадили через санкції щодо цін на нафту, страховики повинні були б отримати офіційну заяву від будь-кого, хто постачає російську нафту, про те, що вона була куплена за відповідною ціною. Система звільнить страховиків від штрафів, якщо клієнти введуть їх в оману щодо ціни нафти, що транспортується.

Vitol, найбільший у світі незалежний енергетичний трейдер, заявив, що очікує, що експорт російської нафти впаде на 1 мільйон барелів на день після 5 грудня — або майже на п’яту частину морського експорту — через те, що країні може бути важко отримати достатню кількість танкерів, які бажають транспортувати її нафту, якщо вони не мають доступу до західних послуг.

Європейський Союз нещодавно оприлюднив заборону на страхування в рамках шостого пакету економічних санкцій, спрямованих на покарання росії за її вторгнення в Україну. Крім того, лідери G7 прагнуть обмежити ціну на російську нафту, щоб ще більше вплинути на доходи Кремля.

Заборона ЄС на страхування та перестрахування, що охоплює всі морські перевезення російської нафти, настала в той час, коли рф прагне збільшити продажі до Китаю та Індії, щоб допомогти компенсувати ембарго.

Заборона страхування "мала б більш серйозні наслідки для нафтового ринку, ніж нафтове ембарго ЄС", зазначив аналітик Commerzbank Карстен Фрітш.

Компанії більше не зможуть транспортувати нафту з росії морем або страхувати такі поставки. Страховики ЄС мають ввести заборону до кінця цього року, тоді як очікується, що страховики у Британії підуть цьому прикладу, але не повністю.

Подібна заборона була застосована в 2012 році, коли ЄС заборонив європейським страховикам і перестрахувальникам покривати судна, що перевозять іранську нафту. Блок також наклав ембарго на купівлю іранської нафти в рамках санкцій проти ядерної програми Тегерана.

Оператори комерційних суден вимагають страхування судна, його вантажу, а також захисту та відшкодування (P&I), що покриває такі події, як війна та екологічна шкода.

Матьє Беррур'є, керуючий директор морського страхового брокера Eyssautier-Verlingue, сказав, що для потенційних виплат, спричинених такими катастрофами, потрібні значні суми. Це призводить до того, що страховики створюють клуби P&I, які «здатні запропонувати гарантії, рівні ризикам, пов’язаним з» подіями, включаючи «значний розлив нафти або «зіткнення з океанським лайнером».

Оскільки 95% страхового ринку P&I займають страховики з ЄС і Великобританії, на думку експертів, росії буде важко повністю обійти заборону.

«Ринок настільки тісно пов’язаний з Європою буде майже неможливо» уникнути впливу заборони.  | Форіншурер