Страховик Zurich досяг мирової угоди щодо кіберпозовів на $100 млн, пов’язаних з атакою NotPetya


Zurich досяг мирової угоди щодо кіберпозовів на $100 млн, пов’язаних з атакою NotPetyaZurich досяг мирової угоди з багатонаціональною компанією з виробництва продуктів харчування та напоїв Mondelez International щодо закриття позову на 100 мільйонів доларів, поданого проти страхової компанії за відмову виплатити кіберпретензії, пов’язані з атакою NotPetya 2017 року.

Деталі врегулювання не розголошуються, але, зокрема, воно відбувається в середині справи, яка, як сподівалися багато представників індустрії перестрахування, створить правовий прецедент щодо питань воєнних дій у кіберпокритті.

Zurich відмовив Mondelez на тій підставі, що атака NotPetya, яка спочатку була спрямована на українські організації, була спонсорованою державою атакою з боку росії і тому підпадала під її закон про звільнення від війни.

Вважалося, що такі компанії, як Mondelez, зазнали супутніх збитків, оскільки зловмисне програмне забезпечення поширилося за межі своїх початкових цілей, причому Mondelez стверджує, що зазнала збитків у розмірі 100 мільйонів доларів після знищення 24 000 ноутбуків і 1700 серверів у своїй мережі.

Вважаючи, що це означає явну фізичну втрату або пошкодження за її полісом кіберстрахування, Mondelez подала позов проти Zurich, щоб оскаржити тлумачення його винятків щодо війни.

Відтоді страховики розглядають цю справу, щоб отримати чіткий вердикт щодо того, як формулювання в договорі та виключення щодо цього класу бізнесу витримають ретельний юридичний контроль.

Тим не менш, справа все одно матиме значні наслідки для кіберпокриття та формулювань в майбутньому, особливо після подібного рішення в січні, коли суд США став на бік глобальної фармацевтичної компанії Merck за претензіями NotPetya.

Страховики можуть спробувати обмежити виплати за інциденти типу NotPetya в майбутньому або спробують запровадити нові винятки та відійти від формулювання воєнних дій, яке може бути більш відкритим для суперечок та тлумачень.  | Форіншурер