Ураган «Ян» у Флориді навряд чи вплине на платоспроможність страховиків та перестраховиків


Ураган «Ян» у Флориді навряд чи вплине на платоспроможність страховиків та перестраховиківУраган «Ян», який обрушився на Флориду останніми днями, навряд чи вплине на платоспроможність страховиків та перестраховиків з рейтингом P&C через достатній рівень капіталу та можливість підвищити тарифи, повідомляє Fitch Ratings.

Страховики Флориди, які не мають рейтингу Fitch, зазнали фінансових збитків і зменшили капітал в останні роки та залишаються вразливими до великих катастрофічних подій, які призводять до збитків, що перевищують ліміти перестрахування.

Очікується, що Флорида зазнає значних економічних і страхових збитків від урагану Ян через сильні дощі, штормовий нагін і повені. Застраховані збитки можуть становити від 25 до 40 мільярдів доларів для Флориди, що може зрости залежно від наслідків шторму в Кароліні. Для порівняння: ураган «Катріна» приніс 65 мільярдів доларів збитків у 2005 році, зимовий шторм «Урі» — 15 мільярдів доларів у 2021 році та ураган «Іда» — 36 мільярдів доларів у 2021 році.

Більшість великих національних андеррайтерів не мають значної частки ринку у Флориді та скоротили діюче покриття через відмову від продовження, щоб керувати ризиком балансу та вартістю своїх програм перестрахування.

Корпорація Citizens Property Insurance Corporation, яка займає провідну частку ринку як в особистих, так і в комерційних сферах, продовжує збільшувати ризики завдяки розширенню програм.

Незважаючи на здатність поглинати збитки від цієї події, навантаження на громадян і її постійне зростання посилюють вразливість страхового ринку до наступної катастрофічної події. Громадяни заявили, що Ян буде подією перестрахування для Фонду катастрофи ураганів Флориди, але не суттєвою подією для його приватних перестраховиків.

Багато страховиків, які надають покриття майна в штаті, за останні роки зазнали серйозних падінь у показниках андеррайтингу та рівнях капіталізації, незважаючи на те, що з 2018 року штат не обрушився на ураган.

Ця тенденція змусила декілька менших страховиків припинити діяльність, що ускладнило страхувальникам пошук страхового покриття для власників приватних будинків. Очікується, що ураган посилить кризу можливостей перестрахування для страховиків, потенційно спричинивши вихід більшої кількості спеціалізованих компаній у Флориді.

Стандартне страхування домовласників зазвичай не покриває збитки від повені. Приватний ринковий бізнес у США зріс за останні роки, але залишається меншим ніж 1% прямих нарахованих галузевих премій, причому відносно невеликий ризик обмежує галузеві потенційні збитки.

Менше 10% власників будинків, які купують страхування, купують первинне страхування від повеней, з ще нижчими показниками залучення далеко від узбережжя в районах з меншою історичною активністю повеней.

Домовласники, які купують страхування від повеней, найчастіше роблять це через Національну програму страхування від повеней (NFIP), державну страхову компанію від повеней, керовану Федеральною асоціацією управління надзвичайними ситуаціями (FEMA). Очікувані рівні повеней і штормових хвиль, пов'язаних з Яном, можуть викликати перестрахування приватного ринку NFIP.

35% полісів NFIP у Флориді, що на сьогоднішній день є найвищим відсотком серед усіх штатів (трохи більше 1,6 млн полісів). Приватні перестраховики, які, ймовірно, продовжуватимуть виходити з ринку, найбільше постраждають від збитків від перестрахування катастроф NFIP у випадку сильного урагану, який призвів до значних опадів і штормового нагону.

Якщо розмір збитків від повені наблизиться до збитків від урагану Харві в Техасі, приватні ринкові перестраховики можуть нести відповідальність до 1,1 мільярда доларів, у той час NFIP виплатив страхувальникам понад 9 мільярдів доларів.  | Форіншурер