На глобальному ринку D&O-страхування у першій половині 2022 року відбувся спад


D&O страхуванняНа ринку страхування відповідальності директорів і посадових осіб (D&O) у першій половині 2022 року відбулося значне зниження премії за всіма напрямками та збільшення лімітів, йдеться у звіті брокера Gallagher (дивіться Trends D&O Insurance Market).

Незважаючи на ознаки стабілізації цін, величезний геополітичний інцидент - російське вторгнення в Україну, може призвести до змін на ринку.

Проте було зазначено, що з точки зору D&O-страхування, це виявилося дуже специфічною проблемою для невеликої кількості компаній через те, що вони мають вплив на Росію, або через те, що на них були накладені санкції.

Відповідно до звіту, протягом першого півріччя 2022 року на ринку спостерігалося зростання конкуренції як на первинному, так і на додатковому рівнях. Крім того, подальше покращення ринкових умов призвело до того, що страховики бажають знижувати рівні утримання та обмежувати страхове покриття. Очікується, що ця тенденція продовжиться.

На сектор логістики та інфраструктури продовжують впливати порушення ланцюгів поставок, зміна споживчих моделей і рівнів попиту. Крім того, обмеження вільного пересування та економічного зростання, спричинені COVID-19 і Brexit, також мали значні короткострокові та довгострокові наслідки.

Нові вимоги до небезпечних вантажів залишаються предметом стурбованості страховиків. Вимоги щодо захисту навколишнього середовища, соціальної сфери та управління (ESG) знаходяться в центрі уваги, і тепер очікується, що компанії продемонструють, як вони збираються досягти своїх цілей ESG.

Результати та перспективи, схоже, починають покращуватися на шляху до відновлення після пандемії для багатьох компаній, що працюють у секторі природних ресурсів (а також їхніх страховиків D&O).

Проте аналітики підкреслюють, що ринок ризиків у цьому секторі стає дедалі складнішим. Цілі та рекомендації ESG обмежили певні компанії в доступі до повного спектру страхових компаній (зокрема, вугільних, ядерних і нафтогазових компаній).

Крім того, клієнти, які мають людей або активи на Росії, Білорусі чи в Україні, або пов’язані з ними, виявляють, що страховики уважно оцінюють вплив санкцій та їхні ризики.

"Постпандемічні" компанії, які займаються роздрібною торгівлею та гостинністю (готелі та ресторани), починають відчувати значне зниження премій і менш обмежувальне страхове покриття порівняно з останніми двома роками.

Що стосується технологічного сектору, то навіть незважаючи на те, що технологічні компанії продовжують розглядатися як такі, що знаходяться на вищому кінці спектру ризиків (на відміну від 2020 і 2021 років), страховики все більш готові пропонувати привабливе покриття та ціни. Ця тенденція збережеться до кінця року.

Складні події у всьому світі, збої в ланцюжку поставок, швидка інфляція та коливання цін на товари перешкоджають подальшому пом’якшенню ринку.

Прогнозується посилення конкуренції майже в усіх секторах, що призведе до значного підвищення тарифів на ринку D&O у США до кінця року. Зростання цін уповільнилося протягом 2021 року, що відбулося в першому кварталі 2022 року, коли деякі ціни залишалися незмінними або іноді навіть знижувалися.

Ринок все ще слабкий через досвід попередніх несприятливих претензій, і кількість відкритих групових позовів щодо цінних паперів викликає занепокоєння. Крім того, останні тенденції щодо більшої кількості (і більш дорогих) похідних дій, а також інтерес до питань ESG можуть створити нові проблеми з претензіями в майбутньому.

Аналітики підкреслили, що є кілька важливих пунктів, які слід розглянути до кінця ринку D&O у 2022 році. Це включає в себе те, що андеррайтери приділятимуть більшу увагу питанням ESG, глибокому зануренню в заходи кібербезпеки та кіберстрахування, впливу пандемії та ділових стресів, пов’язаних з економічною невизначеністю.  | Форіншурер