НБУ призупинив дію ліцензій ПрАТ "Українська Промислова СК", СК "Надія" та "Спейр"


Національний банк України тимчасового призупинив дію ліцензій на здійснення страхової діяльності ПрАТ "Українська Промислова Страхова Компанія", Страховій компанії "Надія" та СК "Спейр".

Зазначені страховики не надали інформацію на вимогу Національного банку щодо:

  • дотримання обов’язкових фінансових нормативів;
  • прострочених зобов'язань за укладеними договорами страхування;
  • випадків порушення строків щодо врегулювання заявлених подій, що мають ознаки страхових (склад резерву заявлених, але не виплачених збитків).

Страховикам встановлений строк для усунення порушень, що стали підставою для застосування заходів впливу у вигляді тимчасової зупинки ліцензій, до 12 вересня 2022 року.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 12 серпня 2022 року. Рішення про застосування заходів впливу набирають чинності 13 серпня 2022 року.

Усі страховики, до яких Національним банком застосовані зазначені заходи впливу, здійснюють діяльність у сегменті non-life.

ПрАТ "Українська Промислова Страхова Компанія" не подає до Національного банку звітність, починаючи зі звітності за 2021 рік.

СК "Надія" не подає до Національного банку звітність, починаючи зі звітності за І квартал 2022 року. За результатами 2021 року страховик отримав 3 млн грн страхових премій, здійснив 3,1 млн грн страхових виплат. Страховиком не укладало договори страхування з фізичними особами. Частка ринку компанії за результатами 2021 року – 0,006%. Страховик повідомив Національний банк про тимчасове припинення страхової діяльності після початку військової агресії рф.

СК "СПЕЙР" тільки 10 серпня 2022 року надало до Національного банку звітність за І квартал 2022 року. За результатами 2021 року страховик отримав 46,3 млн грн страхових премій, з них 81% - від фізичних осіб, здійснив 1,3 млн грн страхових виплат. Частка ринку компанії за результатами 2021 року – 0,09%.  | Фориншурер