Страховики будуть страхувати судна, що експортуватимуть українське зерно, за умови супроводження ВМС


Страховики покриватимуть ризики суден, що експортуватимуть українське зерно, за умовами супроводження ВМССтраховики будуть готові покривати судна, які пропливають запропонованим коридором для вивезення українського зерна, лише якщо є домовленості про супровід міжнародного флоту та чітка стратегія боротьби з морськими мінами, кажуть Reuters страховики та брокери.

Очікується, що Росія, Україна, Туреччина та ООН підпишуть угоду, спрямовану на відновлення транспортування зерна з України через Чорне море.

Українські порти були закриті після вторгнення Росії в Україну у лютому, а морські страховики, що базуються в Lloyd’s of London та на лондонському ринку комерційного страхування очікують додаткових гарантій, враховуючи потенційні збитки, пов’язані з кожним судном.

Має бути супровід, тральщики, щоб ризик був виправданий. Прийнятний супровід може бути забезпечений спільними українськими та російськими кораблями, або ООН, або нейтральною державою, такою як Туреччина, повідомили джерела у страхових компаніях.

Помічником у розмінуванні може бути використання супутникових технологій для ідентифікації місць розташування мін, сказав анонімно страховик військових ризиків. Такі країни, як США, Великобританія чи Франція, можуть мати цю технологію.

Початкова проблема полягає в тому, що понад 80 кораблів застрягли в Україні – багато з вантажами на борту, включно з зерном – які мають вийти, перш ніж нові кораблі зможуть зайти.

Додаткові премії, що стягуються для ширшого Чорноморського регіону, знизилися, що відображає більшу впевненість у забезпеченні страхування з лютого. А премії, сплачені за захід у води Чорного моря, впали до 2% від вартості судна з 5% незабаром після вторгнення РФ, кажуть у Marsh.

Нагадаємо, що орієнтовна загальна вартість викрадених РФ зернових та олійних культур в Україні становить понад $613 млн. Про це свідчать підрахунки Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute.

За підрахунками експертів центру, загальна сума збитків і втрат через війну у сільському господарстві, за оцінками, становить $27,6 млрд, з яких найбільшою категорією є збитки через незібрані озимі культури ($1,4 млрд) та знищена техніка ($926 млн).

Крім того, внаслідок бойових дій втрачено зерносховища сукупною місткістю 4 мільйони тон (пошкоджені або повністю знищені). Ще частина зерносховищ знаходяться в окупованих регіонах і до них немає повного доступу.

Водночас через морську блокаду, ціни на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та олію в Україні впали на 33,7% станом на травень, порівняно з періодом до початку вторгнення. При цьому світові ціни на зерно та продовольство значно зросли.
.......................

22 липня, Україна, Туреччина, Росія та ООН підписали у Стамбулі угоду про експорт зерна. Домовленості передбачають створення коридору для вивезення українського зерна.

Церемонія підписання угоди, на якій були присутні генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш та президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, відбулася у палаці Долмабахче — там же наприкінці березня відбулися переговори російської та української делегацій щодо мирної угоди.

Росія та Україна підписували угоду окремо: кожна з країн уклала зернову угоду з Туреччиною та ООН. Росію на зустрічі представляв міністр оборони Сергій Шойгу: він підписав документ із турецьким колегою Хулусі Акаром під час свідчення Гутерріша. Дещо раніше від України документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.  | Фориншурер