Нові ліміти виплат по ОСАЦВ в Україні: 160 тис. грн по майну та 320 тис. грн по життю здоров’ю


Ліміти виплат по ОСАЦВ в Україні збільшено на 23%: 160 тис. грн по майну та 320 тис. грн по життю здоров’юНаціональний банк України змінив умови обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, збільшивши ліміти виплат на 23%, що наблизить національний ринок страхування до кращих європейських стандартів та підтримки споживачів страхових послуг.

По-перше, НБУ збільшив розміри страхових сум за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів:

  • до 160 тис. грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (раніше 130 тис. грн );
  • до 320 тис. грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (раніше 260 тис. грн ).

Збільшення страхових сум за договорами "автоцивілки" дозволить споживачам отримати кращий фінансовий захист. Особливо це актуально в умовах зростання цін на деталі та комплектуючі до автомобілів. Водночас вартість полісу для споживачів суттєво не зросте.

По-друге, до 80 тис. грн на потерпілого (до змін ця сума становила 50 тис. грн) збільшено розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення "європротоколу".

Йдеться про оформлення документів про ДТП без участі уповноважених працівників Національної поліції України.

Це дасть змогу більшій кількості постраждалих у ДТП осіб отримати страхову виплату без необхідності виклику на місце аварії представників Національної поліції, часто залучених до оборони країни під час дії військового стану.

По-третє, враховуючи підвищення страхових сум та збільшення ліміту виплати за "європротоколом", Національний банк розширив діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу.

Такий коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика. Розширення його діапазону дозволить страховикам мінімізувати ризики та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг.

По-четверте, інформація про укладені електронні договори "Зелена картка" включатиметься до єдиної централізованої бази даних.

Такий крок розширить обсяг даних, якими оперує Моторне (транспортне) страхове бюро України. Це дасть змогу користувачам отримати вичерпну інформацію щодо всіх видів укладених договорів страхування та захистить їх від можливих шахрайських дій, пов'язаних із маніпулюванням неповними даними.

"Ми вдячні за продуктивну спільну роботу страховому ринку та Моторному (транспортному) страховому бюро України, за поданням якого були розроблені зазначені вище зміни. Ринок страхування не просто працює, а й розвивається під час війни. Вважаю це важливим досягненням. Зміни торкнуться 42 страховиків – членів МТСБУ та всіх українців, у яких укладені договори "автоцивілки", – прокоментував заступник Голови Національного банку Сергій Ніколайчук.

Ці та інші зміни передбачені постановами Правління НБУ, які набувають чинності з 1 липня 2022 року:

  • №108 "Про деякі питання здійснення ОСАЦВ" від 30.05.2022
  • №109 "Про розміри страхових сум за договорами ОСАЦВ" від 30.05.2022

Зміни, передбачені зазначеними вище постановами, будуть застосовуватися виключно до договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, які укладені, починаючи з 1 липня 2022 року.  | Фориншурер