Air Lease через блокування її літаків на Росії планує списати частку авіапарку на $802,4 млн


Air Lease через блокування її літаків в Росії планує списати частку авіапарку на $802,4 млнКомпанія-лізингодавець Air Lease Corporation повідомила, що планує зафіксувати списання літаків у своєму авіапарку, який залишився в Росії, на загальну суму приблизно 802,4 мільйона доларів.

Компанія вважає, що «навряд чи» повернуть у володіння літаки, які не були повернуті Росією, оскільки західним орендодавцям було наказано розірвати свої контракти з операторами країни-агресору.

Для Air Lease Corporation 21 літак з її парку залишаються в Росії, крім шести літаків у керованому флоті компанії.

Станом на 31 березня приблизно 3,4% парку орендодавців за балансовою вартістю передавалося в оренду клієнтам у Росії.

Аналіз IBA InsightIQ показує, що кількість літаків, керованих іноземними авіакомпаніями, експлуатованих російськими перевізниками, зменшилася з 513 до 484 літаків між початком війни РФ в Україні та кінцевим терміном розірвання оренди ЄС 28 березня.

Але наразі понад 400 таких літаків знаходяться в Росії, що ускладнює те, що орендодавці зможуть отримати набагато більше орендованих літаків.

Згідно з даними InsightIQ, 32 літаки, якими керують неросійські орендодавці, залишили російських операторів після вторгнення, з яких 29 були повернуті відповідним орендодавцям.

Решта 3 літаки спочатку передавалися в суб-лізинг російським перевізникам, а тепер повернулися їхнім первісним неросійським орендарям.

Вважається, що серед основних лізингодавців, які потрапили в кризу, Aercap досягла найбільшого успіху у відновленні літаків та зменшенні їх ризику в Росії: наразі було вилучено 8 літаків. Air Lease вилучила лише три свої літаки, як і інший орендодавець Aircastle.

Незважаючи на розірвання договорів оренди, близько 300 літаків були визначені як активні протягом третього тижня квітня 2022 року, які в основному працювали на внутрішніх маршрутах всередині Росії, що становить близько 60% іноземних літаків, які експлуатуються російськими літаками.

Це сталося після кроку російської влади, який дозволив націоналізацію орендованих у ЄС літаків після санкцій, накладених на неї за вторгнення в Україну.

Деякі орендодавці вже почали подавати страхові претензії, а AerCap подала претензію на суму 3,5 мільярда доларів для свого флоту, що застряг на Росії.

Одна лише ця заява, у разі її успіху, перевищить дані про збитки галузі в 2 мільярди доларів і 1,5 мільярда доларів, висунуті деякими аналітиками, і може зробити оцінку S&P за найгіршим сценарієм у 20 мільярдів доларів більш ймовірною.  | Фориншурер