Збитки страхової галузі від природних катастроф у 1 кварталі 2022 року перевищили $14 млрд


Збитки страхової галузі від катастроф у 1 кварталі 2022 року перевищили $14 млрдЗбитки від катастроф для приватних і державних страховиків у першому кварталі 2022 року перевищать щонайменше 14 мільярдів доларів, йдеться в звіті перестрахового брокера Aon.

У першому кварталі 2022 року значні природні небезпеки відбулися в Західній та Центральній Європі (шторми Дадлі/Іленія, Юніс/Зейнеп і Франклін/Антонія), Австралії (повені на східному узбережжі), Японії (землетрус 16 березня) та Сполучених Штатах (конвективні бурі).

У звіті, Q1 Global Catastrophe Recap, зазначено, що загальні економічні втрати в першому кварталі 2022 року склали 31 мільярд доларів у всьому світі, причому трохи менше половини цієї суми покривають державні та приватні страховики - 14 мільярдів доларів. У компанії також зазначили, що цей рік є шостим поспіль, коли збитки в першому кварталі перевищили 10 мільярдів доларів.

«Однак, — додають автори звіту, — важливо нагадати, що очікується, що ці підсумки будуть переглянуті в бік збільшення, можливо, значно, у найближчі тижні та місяці. Цей тип розвитку збитків є стандартним і очікується після більш масштабних подій».

Збитки страхової галузі від катастроф у 1 кварталі 2022 року

На Азіатсько-Тихоокеанський регіон припадає найвищий відсоток економічних втрат у першому кварталі (15+ мільярдів доларів), за ним йдуть Європа (7 мільярдів доларів) і США (6 мільярдів доларів).

Очікується, що ці підсумки будуть переглянуті в бік збільшення протягом найближчих тижнів і місяців через зростання збитків, що очікується після більш масштабних подій.

Для державних і приватних страховиків 36 мільярдів доларів застрахованих збитків від погодних умов у 2021 і 2022 роках стали другою за величиною сумою за два роки в історії – поступаючись лише 2020 і 2021 рокам, яка склала 40 мільярдів доларів в 2020-му і 25 мільярдів доларів збитків у 2021 році.

Збитки страхової галузі від катастроф у 1 кварталі 2022 року

Дворічний рекорд для всіх природних небезпек (включаючи землетруси, цунамі тощо) залишається за 2010 та 2011 роки на рівні 98 мільярдів доларів.

У звіті підкреслено кілька значущих погодних явищ. Серед них лютневі вітряні шторми по всій Європі, які вона назвала найдорожчою подією першого кварталу 2022 року і які спричинили збитки страховиків у розмірі понад 4,3 мільярда доларів; березневий землетрус в Японії - збитків понад 2 мільярди доларів; серйозні спалахи конвективних штормів у США в тому ж місяці, збитки яких очікуються в мільярди доларів; і великі повені в Австралії.

Автори звіту намагалися сформувати картину загального ландшафту. «Роки з високими економічними втратами в першому кварталі часто посилювалися великими землетрусами, такими як в 1994 році (Сполучені Штати), 2010 (Чілі та Гаїті), 2011 (Японія та Нова Зеландія), 2020 (Хорватія) та 2021 ( Японія). Однак останніми роками значну частину загальних квартальних економічних витрат становили зростаючий вплив «вторинних небезпек», таких як зимова погода, повінь та сильний конвективний шторм».

Це посилює питання про те, чи не застарів термін «вторинна небезпека», оскільки втрати, пов’язані з цими небезпеками, впливають на все більш населені території зі зростаючою інтенсивністю і призводять до більших збитків.

Адаптація, планування та стратегічна реалізація мають бути трьома основними аспектами готовності до зміни клімату, оскільки вони можуть призвести до значного соціального та екологічного захисту, оскільки громади перебувають у цій зростаючій нестабільності.

З точки зору кліматичних тенденцій, у порівнянні з глобальними рекордами 1880 року, Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) назвало січень 2022 року шостим найтеплішим січнем за всю історію, лютий – сьомим, а березень – п’ятим найтеплішим.  | Фориншурер