Війна Росії в Україні створює нову невизначеність для авіаційного ринку страхування та перестрахування


Війна Росії в Україні створює нову невизначеність для авіаційного ринку страхування та перестрахуванняОскільки неспровоковане вторгнення Росії в Україну продовжується, надії на відновлення глобального ринку авіаційного страхування дещо згасли, оскільки пролонгації договорів в 2022 році, за даними перестрахового брокера Gallagher Re, стануть «складним завданням».

Після двох років стресу, пов’язаного з пандемією, і багатомільярдних втрат галузі, початок цього року запропонував відновлення світового авіаційного ринку.

Gallagher Re зазначає, що на початку 2022 року кількість пасажирів наближалася до рівня 2019 року або в деяких випадках перевищувала, що призвело до оптимізму в авіагалузі, оскільки гравці очікують повернення до прибутковості.

Однак у міру того, як ринок проходить у другому кварталі, рішення президента Росії Володимира Путіна вторгнутися в Україну та геополітична невизначеність, що виникла, створили нове відчуття невизначеності, «кидаючи тінь на оптимізм щодо відновлення».

Західні країни ввели санкції на Росію, покликаних пошкодити її економіку, і ці дії створюють значні матеріально-технічні та фінансові проблеми для авіакомпаній, аерокосмічних компаній, орендодавців і фінансистів.

Деякі джерела стверджують, що нові закони дозволять реєструвати іноземні літаки в Росії. У цих звітах зазначено, що в країні знаходиться 515 літаків залишковою вартістю близько 10 мільярдів доларів (Мінтранс РФ дає оцінку більш завищену у 20 млрд доларів). Передбачається, що вони будуть використовуватися для перельотів внутрішніх маршрутів всередині країни.

Авіаперевізники повинні продовжувати лізингові платежі, але лізингодавці не хочуть продавати їм літаки. До того ж, якщо викуповувати за залишковою вартістю те, що недоплатили, обсяг викупу становитиме 10 млрд. доларів.

Цей крок може бути найбільшим ризиком для лондонських страхових ринків з точки зору застрахованих збитків

У Кремлі заявили, що всі західні літаки, які залишаються в РФ після розірвання лізингових контрактів у березні, залишаться в країні на невизначений термін, в той час як Росія має плани націоналізувати літаки західного виробництва, які стоять на території своїх кордонів. Якщо цей крок продовжиться, аналітики вважають, що це може стати історичною втратою для індустрії страхування та перестрахування.

Коментуючи наслідки для страхової галузі, аналітики кажуть, що в такій ситуації неможливо передбачити, як все буде розвиватися. Забігаючи наперед, очікується продовження поточної тенденції на ринку авіаційного страхування, хоча й з деяким тиском на підвищення цін, зокрема, пов’язаним із війною та бізнесом Excess War TP.

Нагадаємо, що у заяві віце-прем'єр-міністра Росії Юрія Борисова підтверджується, що всі західні літаки, які залишаються в Росії після розірвання лізингових контрактів, залишаться в країні на невизначений термін.

Борисов повідомив, що всі літаки, за якими закінчилися договори лізингу, тепер внесені до російського авіареєстру. Як повідомляється, ірландські лізингодавці, на які припадає понад 60% світового парку орендованих літаків, розірвали свої лізингові угоди відповідно до правил Європейського Союзу (ЄС). Кінцевий термін ЄС був частиною пакету економічних санкцій, запроваджених ЄС після вторгнення Росії в Україну.

У відповідь на санкції новий "закон" РФ дозволяє використовувати літаки для польотів внутрішніми маршрутами. Однак виникають питання щодо технічного обслуговування та утримання транспортних засобів, оскільки санкції означають, що нові запчастини не можна надсилати до Росії. Також неможливо відправити літаки в інше місце для технічного обслуговування.

Новий "закон" дозволить російським авіакомпаніям утримувати та експлуатувати літаки, орендовані в іноземних орендодавців, які вийшли з ринку та розірвали контракти через санкції. Відповідно до запропонованого закону, російські авіакомпанії оплачуватимуть оренду в рублях протягом 2022 року (контракти оренди, як правило, номіновані в доларах). Якщо іноземний орендодавець розриває угоду, спеціальна урядова комісія має вирішити, чи можна повернути літак, або постановить, що літак повинен залишитися в Росії. Ця пізня розробка ще більше підвищує ризик того, що реактивні літаки будуть потенційно невідновними.  | Фориншурер