Агентство з ядерної енергії при ОЕСР повідомило про призупинення участі Росії в цій організації


"Членство Росії в Агентстві з ядерної енергії при ОЕСР призупинено 11 квітня після рішення органів управління ОЕСР. Російську Федерацію відповідно поінформували, призупинення набуде чинності 11 травня", - йдеться у повідомленні на сайті агентства.

Організація нагадала, що Росія вступила до агенції в 2013 році.

АЯЕ – спеціалізоване агентство Організації економічного співробітництва та розвитку. Штаб-квартира агентства розташована в Парижі. АЯЕ є міжурядовою організацією, що об'єднує низку країн Північної Америки, Європи та Азійсько-Тихоокеанського регіону в рамках невеликого форуму, призначеного для обміну та поширення інформації щодо сучасного стану атомної енергетики. Наразі членами АЯЕ є 34 країни (зокрема й Росія), стратегічні партнери агентства – Індія та Китай.

Нещодавно Національний банк України звернувся з листом до Об'єднання страховиків з питань ядерних ризиків (Nuclear Risk Insurers) та Пулу ядерного страхування (Nuclear Insurance Pool) із проханням припинити будь-які ділові відносини із ядерними страховими пулами та страховими компаніями рф та її спільниці рб.

Водночас Національний банк висловив сподівання на продовження повноцінної співпраці міжнародних страхових об’єднань з питань ядерних ризиків із Ядерним страховим пулом України.

Ситуація, що склалася в Україні, значно ускладнила перестрахування ядерних ризиків. Окупанти тимчасово контролюють території Чорнобильської та Запорізької АЕС. Під потенційною загрозою перебувають дослідна ядерна установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів Харківського фізико-технічного інституту, які з перших днів війни – під вогнем противника. На жаль, ядерні ризики можуть значно зрости у короткостроковій перспективі. Тому сьогодні вкрай важливо приймати ризики перестрахування для всіх ядерних об’єктів України, забезпечуючи у такий спосіб їх фінансовий захист, йдеться у зверненні Національного банку.  | Фориншурер