Ризик кредитного страховика Coface після вторгнення Росії в Україну перевищує 5 млрд євро


За даними Deutsche Bank, на кінець лютого загальний ризик кредитного страховика Coface після вторгнення Росії в Україну перевищує 5 млрд євро, причому 95% у Росії та 5% в Україні, що еквівалентно менше 1% загального застрахованого ризику групи.

Цей ризик у середньому становить 6-12 тижнів у світлі поточних умов, і він очікує, що в найближчі тижні цей ризик значно зменшиться. З цієї суми 5 мільярдів євро приблизно половина припадає на внутрішній ризик, а інша половина – на експорт.

У другій половині приблизно 40% припадає на фармацевтичні та сільськогосподарські лінії, включаючи фармацевтичні компанії, які відправляють ліки до російських лікарень, які, як правило, вважаються досить стійкими.

Хоча загальні потенційні застраховані ризики становлять 2,5 млрд євро, Deutsche Bank вважає, що багато компаній використали лише 50-60% своїх лімітів, тобто реальний потенційний застрахований ризик тут наближається до 1,5 млрд євро.

Як правило, у звичайних ринкових умовах збитки дорівнюють 10 базисних пунктів застрахованих ризиків, при цьому за оцінками банку, у сценарії середнього стресу це може розтягнутися до 1%, але в більш серйозному стресовому сценарії це може зрости до 5%.

В реальних грошових одиницях цей більш серйозний стрес дорівнює 75 мільйонам євро до оподаткування, що еквівалентно 30% поточних консенсусних очікувань щодо прибутків у 2022 році. Для консерватизму це може зрости до 100-125 мільйонів євро.

Для довідки, це в цілому відповідає поточним пргнозам Allianz для Euler Hermes щодо потенційних втрат.  | Фориншурер