Незаконна «націоналізація» літаків, що залишились у Росії, - найбільший ризик для міжнародного страхового ринку


Незаконна «націоналізація» літаків у лізингу, що залишились у РФНайбільший ризик для страхового ринку Лондона може бути в авіаційних лініях через націоналізацію Росією літаків, які перебувають у її кордонах через міжнародні санкції.

Останніми днями російська держава перейшла до вирішення питання про 500+ орендованих літаків, які не можуть покинути країну через санкції. Новий закон, який швидко ухвалила Дума РФ, має на меті «забезпечити стабільне функціонування національної транспортної системи», дозволяючи сертифікувати та реєструвати транспортні засоби в країні.

Деякі джерела стверджують, що нові закони дозволять реєструвати іноземні літаки в Росії. У цих звітах зазначено, що в країні знаходиться 515 літаків залишковою вартістю близько 10 мільярдів доларів (Мінтранс РФ дає оцінку більш завищену у 20 млрд доларів). Передбачається, що вони будуть використовуватися для перельотів внутрішніх маршрутів всередині країни.

Авіаперевізники повинні продовжувати лізингові платежі, але лізингодавці не хочуть продавати їм літаки. До того ж, якщо викуповувати за залишковою вартістю те, що недоплатили, обсяг викупу становитиме 10 млрд. доларів.

Цей крок може бути найбільшим ризиком для лондонських страхових ринків з точки зору застрахованих збитків, пише Berenberg.

«Потенційний ризик пов’язаний із 515 орендованими літаками, які, як повідомляється, застрягли в Росії – з яких, за даними Reuters, 425 знаходяться під загрозою негайного повернення».

Проблема почала загострюватися після того, як Росія вторглася в Україну наприкінці лютого.

Як пояснює Berenberg:
«Санкції, запроваджені після вторгнення Росії в Україну, дають лізинговим компаніям можливість до 28 березня звільнитися від угод з російськими авіакомпаніями та повернути свої літаки. Однак, судячи з повідомлень, щодо останнього прогресу майже не досягнуто. Insurance Insider повідомили, що найбільшими перестраховиками на лондонському ринку військових контингентів, які могли б мати ризики, вважаються Atrium Underwriters, Axa XL, Beazley, Chubb, Fidelis, Liberty Specialty Markets та Tokio Marine Kil».

У відповідь на санкції новий "закон" РФ дозволяє використовувати літаки для польотів внутрішніми маршрутами. Однак виникають питання щодо технічного обслуговування та утримання транспортних засобів, оскільки санкції означають, що нові запчастини не можна надсилати до Росії. Також неможливо відправити літаки в інше місце для технічного обслуговування.

Новий "закон" дозволить російським авіакомпаніям утримувати та експлуатувати літаки, орендовані в іноземних орендодавців, які вийшли з ринку та розірвали контракти через санкції. Відповідно до запропонованого закону, російські авіакомпанії оплачуватимуть оренду в рублях протягом 2022 року (контракти оренди, як правило, номіновані в доларах). Якщо іноземний орендодавець розриває угоду, спеціальна урядова комісія має вирішити, чи можна повернути літак, або постановить, що літак повинен залишитися в Росії. Ця пізня розробка ще більше підвищує ризик того, що реактивні літаки будуть потенційно невідновними.

Це призвело, зазначили в компанії, до «безпрецедентної» ситуації, яка «складна і невизначена».

Berenberg додав: « ... неможливо оцінити кінцевий результат. Різні джерела повідомляють, що страховики, авіакомпанії та лізингодавці можуть зіткнутися з десятирічною судовою боротьбою за відповідальність, якщо ці літаки будуть списані. У найгіршому випадку з точки зору страхування, ми вважаємо, що це в кінцевому підсумку може призвести до збитків у розмірі 10 мільярдів доларів, велику частину яких понесе Лондонський страховий ринок – за умови, що відшкодування за перестрахуванням не буде здійснено, а більшість полісів буде запущено. Ми вважаємо це подією з дуже низькою ймовірністю високого ступеня тяжкості».

«Насправді, якщо з’являться обгрунтовані претензії, цілком ймовірно, що лондонський ринок зможе це пережити. У примітці ми показуємо чутливість очікуваного ризику відшкодування за перестрахуванням і спільну ймовірність претензій, а також чутливість очікуваного ризику щодо надлишкового капіталу Lloyd`s».

Останніми днями зважилися й інші фірми, а Russell Group назвала махінації Росії «ворожим актом». Зазначається, що цей крок поглибить конфлікт між Росією, Україною та її відносинами із Заходом. У компанії також підрахували, що вартість літаків перевищить 13 мільярдів доларів (хоча це був ринковий курс).

Останніми днями Bank of America опублікував записку, в якій йшлося, що літаки, що застрягли в Росії, є найбільшою проблемою для авіаційних ліній страхування та перестрахування.

«Якщо санкції не скасували страхове покриття, страховики часто мають можливість залучити покриття для певних регіонів у разі війни за поліси авіації. Для військового страхування авіаційних контингентів (поліси, які видаються лізинговим компаніям, а не авіакомпаніям) зазвичай передбачається 7-денний термін повідомлення про скасування страхування».

«Повідомлення, як правило, надсилалися з 24 лютого до приблизно тижня тому, вказуючи на те, що будь-які прикриття військових контингентів, які можна використовувати, могли закінчитися. Для непередбачуваного страхування від усіх ризиків (видається лізинговим компаніям, за винятком війни) термін повідомлення зазвичай становить 30 днів. Тому, навіть якщо страхувальники були попереджені, покриття існуватиме ще пару тижнів».

Були також питання, які Bank of America підняв, коли можуть з`явитися претензії. У банку поставили під сумнів, чи було введення санкцій тригером, чи літаки не були повернуті до певного моменту.

Російські авіакомпанії можуть залишитися без літаків та деталей до них через санкції ЄС. Фактично, Росія залишається в авіаційній ізоляції, кажуть експерти.

За оцінками, понад 80% літаків російських пасажирських авіакомпаній – імпортні.

Кількість літаків європейського виробництва різниться. З найбільших авіакомпаній (за кількістю пасажирів) найбільше літаків європейського виробництва у парку біля "Аерофлоту", "Сибіру" та "Уральських авіаліній".

Незаконна «націоналізація» літаків у лізингу, що залишились у РФ

США, Великобританія, Канада, країни ЄС та інші держави закрили свій повітряний простір для російських літаків через війну Росії в Україні.

Нагадаємо, що в Європейському агентстві з безпеки польотів (EASA) призупинили дію сертифікатів російських літаків. Управління цивільної авіації Бермудських островів (BCAA) теж заявило про зупинення дії сертифікатів льотної придатності літаків, що експлуатуються російськими авіакомпаніями. Літаки, що знаходяться за кордоном, можуть не повернутися до Росії.

Ануляція сертифіката льотної придатності набирає чинності для будь-якого літака, що знаходиться в повітрі о 02.59 після 13 березня, відразу після посадки, йдеться в заяві BCAA.

«Міжнародні санкції щодо авіаційного сектора вплинули на здатність здійснювати нагляд за безпекою літаків, що експлуатуються Росією. Управління цивільної авіації Бермудських островів не може впевнено стверджувати, що ці літаки придатні до польотів», — пояснили в BCAA.

Рішення регулятора означає, що російським літакам, які після зазначеного часу перебувають у закордонних аеропортах, можуть не дозволити відлетіти до Росії.  | Фориншурер