Як платити кредит, якщо воєнний стан? Кредити за умов війни. Позиція Нацбанку


Як платити кредит якщо воєнний стан? Кредити за умов війни. Позиція НацбанкуНаціональний банк України дозволив банкам не враховувати несплату за кредитами як прострочку протягом воєнного часу, а також 30 днів після нього, якщо ця несплата пов'язана з російською агресією, йдеться у повідомленні НБУ.

Але при цьому про кредитні канікули доведеться домовлятися безпосередньо з банком. Але, якщо боржники мають достатній запас ресурсів для продовження діяльності та обслуговування позики, то борг потрібно сплачувати.

Кредитні канікули – це тимчасова відстрочка сплати боргу, а не його прощення. Кредитні канікули – лише пауза або ж відстрочка у сплаті боргу банку на період воєнного стану.



Кредитні канікули не зменшують суму боргу. Можливість відстрочення сплати основний суми кредиту чи нарахованих відсотків за кредитом залежить від пропозицій конкретного банку.

Домовленість між банком та позичальником є ​​добровільною. Багато банків вже самостійно ініціювали відстрочку оплати за позиками, ця інформація доступна на їх офіційних сайтах. Якщо клієнт відчуває, що через падіння доходів "не тягне" кредит, слід звертатися до банку.

Національний банк України 24 лютого видав банкам кредитів рефінансування на 26,67 мільярда гривень. Виданий обсяг кредитів рефінансування побив рекорди навіть коронакризи, коли за 1 день банки брали у НБУ максимум 10-11 млрд грн.

У зв'язку із запровадженням в Україні військового стану Нацбанк ухвалив низку постанов, якими закріпив офіційний курс долара на рівні 24 лютого 2022 року, або 29,25 грн за долар.

Також Нацбанк запровадив обмеження на суму зняття готівки протягом дня у розмірі 100 тис. грн. Регулятор заборонив видавати готівкову валюту та зупинив угоди за рахунками росіян.

Водночас НБУ значно спростив доступ банків до ліквідності, запровадивши безстрокові бланкові кредити рефінансування, не обмежені обсягом. Такі кредити видаватимуться без застави.  | Фориншурер