Стан фінансово-страхового сектору України та заходи НБУ щодо підтримки роботи у воєнний час


Состояние финансового сектора Украины и меры НБУ по поддержке его бесперебойной работы в военное времяБанківська система України залишається стійкою та ліквідною навіть в умовах воєнного стану.

З початку війни до 28 лютого обсяг коштів населення на рахунках найбільших банків зріс, зокрема, через надходження значних виплат наприкінці місяця на рахунки клієнтів банків, у тому числі зарплат. Стримує відтік депозитів доступність безготівкових операцій та обмежена робота банків у низці регіонів.

Банки мають запас високоліквідних активів для забезпечення безготівкових розрахунків і розрахунків за депозитами населення навіть у нинішніх складних умовах. Додатковою "подушкою безпеки" для банків є класичне, а також запроваджене Нацбанком рефінансування на строк до одного року (максимальний обсяг – до 30% вкладів населення).

Так, з початку військових дій станом на ранок 3 березня 2022 року рефінансуванням скористалися 29 банків. Загальна сума заборгованості банків за інструментом бланкового рефінансування на початок дня становить 20,2 млрд. грн. (менше 3% депозитів населення).

Національний банк також за необхідності здійснює підкріплення банків готівкою без обмежень.

Водночас з метою подальшого підтримання належного рівня ліквідності у банківській системі Правління Національного банку ухвалило такі рішення:

  • припинити проведення тендерів щодо розміщення депозитних сертифікатів строком на 14 днів;
  • надалі здійснювати тендери щодо надання рефінансування банкам, у тому числі бланкового, у межах постанови Правління НБУ від 24 лютого 2022 р. №22 "Про особливості підтримки ліквідності банків у період дії воєнного стану". Тендери оголошуватимуться залежно від розвитку ситуації (зараз вони проходять щодня);
  • скасувати лютневе рішення щодо збільшення нормативів обов'язкового резервування.
  • Національний банк робить все необхідне для забезпечення безперебійності як безготівкових, так і готівкових розрахунків та підтримки безперебійної роботи банківської системи держави в умовах воєнного стану. У той же час НБУ закликає громадян при покупках віддавати перевагу безготівковим розрахункам, а операторів торгових мереж та заправних станцій – не допускати жодних відмов у прийнятті безготівкової оплати.

З 24 лютого валютний ринок працює у режимі обмежень

Офіційний курс зафіксовано 29,25 грн/долл та запроваджено низку тимчасових валютних обмежень. Так, уповноваженим установам заборонена торгівля валютними цінностями, крім низки випадків. Зокрема, обмеження не поширюються на операції з купівлі іноземної валюти на придбання товарів критичного імпорту за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також валютних операцій для проведення мобілізаційних та інших заходів у сферах забезпечення національної безпеки та оборони.

Крім того, Національний банк запровадив заборону на проведення транскордонних валютних платежів. Виняток відповідної заборони - розрахунки та переведення в готівку з використанням платіжних карт за кордоном і ряд інших операцій.

Відповідні дії необхідні для забезпечення надійного та стабільного функціонування фінансової системи країни та максимального забезпечення діяльності Збройних Сил України, а також безперебійної роботи об'єктів критичної інфраструктури. Після нормалізації економічної ситуації у мінімально достатній термін повноцінну роботу валютного ринку буде відновлено, валютні обмеження буде скасовано до довоєнного рівня. Однак цей процес не може бути поетапним.

Сектор страхування отримає підтримку з боку регулятора

Національний банк України на час воєнного стану в України не проводитиме інспекційні перевірки учасників ринку страхових та небанківських фінансових послуг. Також НБУ готовий додатково комунікувати з фіскальною службою щодо незастосування штрафних санкцій до страховиків на період запровадження військового стану в Україні під час використання копій документів (у паперовій чи електронній формі), що підтверджують факт настання страхового випадку.

У зв'язку з оголошенням військового стану на всій території України Національний банк продовжує терміни подання річної звітності небанківськими фінансовими установами за 2021 рік, за ІV квартал 2021 року та місячної звітності кредитних спілок (за січень та лютий 2022 року) до 31 березня 2022 року.

НБУ рекомендує страховикам спростити процедуру врегулювання випадків, які мають ознаки страхових. Зокрема, максимально використовувати електронні документи, копії необхідних документів у разі неможливості або ускладнення можливості отримання оригіналів документів, інші засоби дистанційного врегулювання страхових випадків.

Це забезпечить страховий захист споживачів за спрощеною процедурою врегулювання страховиками подій з випадків, що мають ознаки страхових, за всіма видами страхування та всіма типами контрагентів.

Відповідно до постанов Правління НБУ від 24 лютого 2022 р. №18 та №21 розрахунки в іноземній валюті тимчасово обмежені. Національний банк рекомендує страховикам провести необхідні комунікації з іноземними брокерами та перестраховиками щодо подовження термінів оплати перестрахувальних платежів на період, доки обмеження щодо валютних розрахунків не будуть зняті.

Сам НБУ закликав іноземних перестраховиків підтримати українських страховиків. Зокрема, відстрочити сплату платежів за укладеними договорами перестрахування та продовжити надання перестрахувального захисту навіть у разі закінчення терміну дії таких договорів. Про це йдеться у відкритому листі Національного банку до іноземних перестраховиків.

Система державних фінансів працює без перебоїв

Платежі Уряду України здійснюються без обмежень згідно із законодавством про військовий стан, запас ліквідності цілком достатній для фінансування видатків та погашення зобов'язань.

По-перше, багато українських підприємств продовжили сплату податків до державного бюджету, а деякі навіть сплатили їх заздалегідь. За даними Міністерства фінансів України, у лютому 2022 року до загального фонду державного бюджету надійшло 104,6 млрд грн, що еквівалентно перевиконанню місячного розпису на 29,3% або 23,7 млрд грн. За планованого дефіциту у сумі 66,2 млрд грн у перші два місяці 2022 року профіцит загального фонду становив 13,1 млрд грн, а державного бюджету України загалом – 24 млрд грн.

По-друге, Національний банк терміново перерахував частину прибутку на розподіл у сумі майже 19 млрд грн до Державного бюджету для фінансового забезпечення роботи держави в умовах воєнного стану.

По-третє, міжнародні організації та країни-партнери зобов'язалися виділити значні обсяги фінансування на зміцнення обороноздатності, підтримку економіки України та гуманітарні питання. За оцінками Національного банку, сумарно міжнародна фінансова, технічна та гуманітарна підтримка становить понад 15 млрд дол. в еквіваленті, вже отримано понад 5 млрд. дол. - безпосередньо до бюджету.

Зокрема, ЄС надасть 1,2 млрд євро макрофінансовій допомозі Україні. Відреагувала група Світового банку. Очікується фінансування від МВФ. Про підтримку було оголошено значну кількість країн демократичного світу.

Додатковим джерелом фінансування потреб української армії стали кошти, зібрані організаціями та громадянами України та інших країн на рахунках НБУ. Зокрема на спецрахунок, який відкрив Національний банк для підтримки Збройних Сил України, перераховано вже понад 10 млрд грн в еквіваленті. Із них понад 1,6 млрд. грн. Нацбанк уже спрямував на потреби військових. Крім того, 1 березня Міністерством фінансів України було розміщено "військові" ОВДП, що дозволило залучити до державного бюджету 8,1 млрд грн.  | Форіншурер