Верховній раді пропонують переглянути законопроект про автоцивільну відповідальність власників автотранспорту


Проект закону розроблений з метою недопущення необґрунтованих відмов у проведенні страхових відшкодувань, забезпечення саморегуляції надходжень до фонду захисту потерпілих та виплат із нього, а також встановлення на рівні закону фінансового механізму проведення попереджувальних (превентивних) заходів по безпеці дорожнього руху в частині забезпечення цього виду обов’язкового страхування та розширення пільг для соціально незахищених верств населення.

До цього документу було висловлено зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України. Так, законопроектом встановлено, що відповідальність у разі експлуатації транспортного засобу на території України без наявного чинного страхового поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, набирає чинності з 1 квітня 2006 року. Однак, проектом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, де відповідальність власників транспортних засобів у зв'язку з невиконанням обов'язку щодо страхування цивільно-правової відповідальності пропонується ввести в дію з дня опублікування закону. Отже, така неузгодженість між нормами чинного закону та Кодексу України про адміністративні правопорушення, може призвести до неоднозначного їх розуміння та ускладнить застосування на практиці.

Крім того, змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонується встановити адміністративну відповідальність за невиконання власником транспортного засобу встановленого законом обов'язку зі страхування своєї цивільно-правової відповідальності, що спричинили дорожньо-транспортні пригоди. Проте, невиконання власником транспортного засобу обов'язку із страхування не може бути причиною дорожньо-транспортної пригоди. Відтак, відсутній зв'язок між протиправною дією чи бездіяльністю суб'єкта та настанням наслідків (дорожньо-транспортна пригода), що є обов'язковим для складу адміністративного правопорушення. Проект закону потребує також внесення юридико-технічних правок з метою приведення його до вимог нормопроектування.  | Форіншурер