Практичний діалог польських та українських страховиків


Інститутом трансформації суспільства за підтримки Ліги страхових організацій України під патронатом Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України та Посольства Республіки Польща в Україні 12 травня 2004 року проведено круглий стіл на тему: “Страхові компанії України та Польщі: тенденції розвитку та перспективи співпраці в контексті інтеграції до європейської спільноти”.

Модератором виступив директор Інституту трансформації суспільства, доктор економіки Олег Соскін.

До участі Були запрошені представники Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, Ліги страхових організацій України, Посольства Польщі в Україні та Торгово-економічного відділу Посольства Польщі в Україні, Інституту трансформації суспільства, Польської страхової палати, Польської агенції страхового нагляду, Моторного (транспортного) бюро України, провідних українських та польських страхових компаній, польської компанії Andersen Business Consulting, Вищої школи страхування та банківської справи (м. Варшава), Україно-Польського факультету фінансів та страхування Тернопільської академії народного господарства, Київського національного економічного університету, Європейського університету, Університету економіки та права „Крок”, Національної академії управління, Українського науково-дослідного інституту права та економічних досліджень, а також засоби масової інформації.

Серед запрошених були Мірослав Чеслік, радник Посла Республіки Польща в Україні, Олександр Філонюк, президент ЛСОУ, Володимир Парнюк, директор департаменту страхового нагляду Держфінпослуг України, Марія Богацька, Перший секретар Торгово-економічного відділу Посольства Республіки Польща в Україні та представники учасників страхового ринку України та Польщі.

Експертами виступили Мірослав Ковальські, уповноважений правління PZU S.A. з питань розвитку ринків Центральної та Східної Європи (Польща), Данута Валчеж, лектор Варшавської Вищої школи страхування та банківської справи, доктор наук, голова Польської агенції страхового нагляду (Polish Agency of insurance supervisory), Віктор Адамович, голова правління ЗАТ СК "ТАС", Влодзімєж Бєліньські, старший консультант Andersen Business Consulting (Польща), Світлана Ліпчинська, генеральний директор СК "Скайд-Вест Життя" та Ян Піонтек, радник президента Польської страхової палати (Polish Chamber of Insurance).

Серед основних тем, які обговорювались, розглянуто тенденції розвитку страхового ринку України і Польщі в умовах адаптації до вимог ЄС, залучення іноземного капіталу до сектора страхових послуг України та Польщі: переваги й ризики, а також стан і перспективи співпраці між польським та українським страховим бізнесом.

Учасники круглого столу спробували порівняти тенденції розвитку польського та українського ринку страхових послуг та визначити проблеми розвитку вітчизняного страхового ринку, які потребують нагального розв’язання, а також механізми, застосування яких дасть змогу налагодити ефективне функціонування цього виду бізнесу.

Польські колеги охарактеризували зміни, яких зазнав польський страховий ринок, адаптуючись до стандартів та вимог європейського страхування, і перспективи аналогічних процесів в Україні.
У дискусії учасники цього міжнародного заходу спробували виявити шляхи досягнення українськими страховими компаніями конкурентноздатності на європейському страховому ринку та визначити форми співпраці українських страхових компаній з польськими партнерами та інших країн-членів ЄС.

Між іншим були обговорені такі проблеми: динаміка поширення нових страхових продуктів: страхування інвестиційних ризиків, страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, комплексне страхування продукції підприємства (страхування виробничого циклу), страхування експортно-імпортних операцій, страхування будівельно-монтажних ризиків тощо; стан і перспективи розвитку ринку страхування життя; незалежні страхові компанії та СК, засновані комерційними банками: специфіка українського ринку; страхова справа: прозорий бізнес, спосіб оптимізації оподаткування чи легалізація доходів; підготовка професійних кадрів для страхових компаній та страхова культура населення.

Проаналізувавши досвід розвитку страхових систем України та Польщі за останні роки, учасники міжнародного круглого столу однозначно висловилися за необхідність адаптування цих систем до умов, у яких функціонують страхові компанії країн Європейського Союзу. При цьому була підтримана ідея використання українською стороною польського законодавчого, нормативного та практичного досвіду в цьому питанні з метою забезпечення поступової адаптації діяльності страхових компаній України до європейських стандартів.

Учасники міжнародного заходу наголосили на доцільності формування на основі локальних фінансово-страхових ринків країн Центральної та Східної Європи, у тому числі України і Польщі, спільного регіонального ринку, аби активізувати процес європейської інтеграції.

У ході круглого столу його учасники виробили такі рекомендації:

  • відрегулювати в українському законодавстві питання створення в Україні філіалів іноземних компаній;
  • внести польські перестрахувальні компанії до Державного реєстру страхових і перестрахових брокерів;
  • внести страхову справу до Переліку спеціальностей, за якими проводяться захист дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата і доктора наук, присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань;
  • сприяти створенню вищих навчальних закладів, що готуватимуть професійні кадри для страхового бізнесу, як інструменту підняття престижу страхової галузі.

Учасники українсько-польського заходу відмітили необхідність піднесення престижу страхової галузі й авторитету страховиків в Україні як інституту фінансових гарантій та важливого інвестора в національну економіку і виявили зацікавленість у налагодженні активних форм співпраці між українськими та польськими страховими компаніями, асоціаціями страховиків, науковими і навчальними установами для вироблення спільних підходів щодо формування у своїх країнах страхового ринку, який би відповідав європейським стандартам.

Сподіваємось, що проведення такого спільного українсько-польського заходу із проблем розвитку ринку страхування стане традиційним та організовуватиметься щорічно.

Думка експертів:

Олександр Філонюк, ЛСОУ:

- Вітчизняні страховики переймають досвід польських колег вже давно. Сьогодні страховий ринок України нарощує свої платежі та активи – зростання стає вже помітним на державному рівні. Ми вбачаємо не тільки польські інвестиції та капітали в українську економіку, а й українських інвесторів у світові економіки. Польські інвестиції в наш страховий ринок складають біля 1%. Зростання кількості страхових компаній спостерігається з кожним роком, не зважаючи на загальну зміну ситуації на ринку. Сьогодні важливим є не кількісний, а якісний склад страхового ринку. Ми повинні йти по шляху нарощування капіталізації, а тенденції до зростання є. На сьогодні перестрахування в Польщу складає біля 5% і ми сподіваємось, що українські страховики нарощуватимуть об’єми перестрахування з Польщею як з країною з класичним ринком страхування та перестрахування.

Марія Богацька, Посольство Республіки Польща в Україні:

- В Україні відбуваються трансформації економіки в загальному масштабі, так і в страховому секторі спостерігається покращення ситуації, про що свідчить наплив іноземних інвесторів та поява нових партнерів. Тому буде корисним зближення стосунків та глобалізації співробітництва.
Польські інвестиції в Україну складають $150 млн. – це не багато, але зростання за останній рік склало 50%.

Володимир Парнюк, Держфінпослуг:

- Ми починаємо вести діалог вже не в площині наукових дискусій, а в практичному аспекті, про що свідчать результати страхової галузі.   forinsurer.com