Мінцифри України виступає за встановлення стимулюючих податків для криптоіндустрії


Мінцифри України виступає за встановлення стимулюючих податків для криптоіндустріїВіцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров виступає за встановлення стимулюючих податків для криптоіндустрії, на його думку, це збільшить надходження до бюджету країни і підвищить її інвестиційну привабливість.

Податки мають бути на рівні 5% для доходів фізосіб і 18% для компаній із додатковою можливістю користуватися перевагами податкового режиму Дія City.

Встановлення стимулюючих податків для криптоіндустрії сприятиме детінізації нового сегмента економіки.

Віцепрем'єр послався на дослідження Ukraine Economic Outlook, згідно з яким через відсутність регуляцій у період з 2016 до 2022 рр. Україна потенційно втратила в криптовалютному секторі $48,8 млрд ВВП і $4 млрд податкових надходжень.

У дослідженні наголошується, що основною проблемою криптосектора є його тінізація. Водночас розв'язати цю проблему пропонується завдяки створенню податкової реформи для криптосектора, включно зі встановленням правильних податкових ставок, що створить передумови для легалізації криптовалют і збільшення податкових надходжень до бюджету.

Таким чином, детінізація навіть 20-40% сектора призведе до збільшення бюджетних надходжень.

7 листопада 2023 року народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Сова подав на розгляд до Верховної Ради законопроєкт №10225 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій із віртуальними активами". Цей законопроєкт також містить нову редакцію закону про віртуальні активи.

Йдеться про законопроєкт, який раніше розробляла Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), що декларувала врахування в ньому норм європейської директиви Markets in Crypto assets (МІСА).

Щодо оподаткування пропонується, щоб воно здійснювалося раз на рік, а загальний фінрезультат від операцій з віртуальними активами визначав платник податку.

Також, законопроєкт містить норми про внески за регулювання з боку учасників ринку в розмірі від 25 тис. до 80 тис. неоподатковуваних мінімумів податків громадян (зараз 17 грн).  | Інтерфакс-Україна