Україна втратила $52,8 млрд через відсутність регуляції крипторинку — дослідження


Україна втратила $52,8 млрд через відсутність регуляції крипторинку — дослідженняЗа розрахунками Ukraine Economic Outlook, у період з 2016 до 2022 року відсутність регуляції криптосектору призвела до втрат України в розмірі $48,8 млрд ВВП та $4 млрд податкових надходжень.

Незалежна група макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook представила дослідження, присвячене історії світового ринку криптовалюти та перспектив для України у разі «відкриття» цього нового сегменту глобальної світової економіки та фінансів у нашій країні.

Аналітики проаналізували історію світового ринку криптовалют як окремої галузі глобальних світових фінансів за 2016-2023 роки.

Центральною темою дослідження було виявлення взаємозв'язків та усталених економетричних закономірностей між припливом/відтоком капіталу на крипторинку та зростанням/падінням капіталізації на ньому.

Щорічні втрати України через відсутність регуляції крипторинку становлять $7 млрд ВВП та $0,6 млрд податкових надходжень. Основна проблема — високий рівень тінізації криптосектору, зумовлений відсутністю правового поля та податкового режиму для його роботи.

Втрати доходів населення та компаній в Україні через відсутність регуляцій крипторинку, $ млрд

Втрати доходів населення та компаній в Україні через відсутність регуляцій крипторинку

Що сприятиме детінізації криптосектору?

  • Створення спеціального конкурентного та стимулювального податкового режиму
  • Податкова реформа для криптосектору створить передумови для його детінізації та сприятиме збільшенню податкових надходжень до бюджету.
  • Податкові ставки в перші роки легалізації криптоактивів мають становити 5% для доходів фізичних осіб та 18% для компаній з додатковою можливістю використання переваг податкового режиму Дія City.
  • Встановлення стимулювальних податкових ставок сприятиме детінізації криптосектору, збільшенню податкових надходжень до бюджету та підвищить інвестиційну привабливість України для іноземного криптокапіталу.

Незважаючи на велику кількість відкритих і спеціальних (закритих) джерел агрегованих даних (історія крипторинку, за визначенням, є мета-датасетом відкритих даних за всю свою історію, доступних будь-якому спостерігачу), роботи з опису взаємозв'язків inflow/outflow фіатних грошей та їх впливу як на весь крипторинок, так і його окремі сегменти практично відсутні.

В цій роботі вперше проведені обчислення щодо такого впливу, оскільки без нього неможливе подальше обчислення ефекту впливу того чи іншого ступеня залучення та відкритості країни крипторинку на її макроекономічні показники (доходи населення та корпоративного сектору від різних видів діяльності, пов'язаних із криптою, бюджет та ВВП).

Із суми капіталізації всіх (фіатних) валют світу у $100 трлн (у перерахунку за офіційним курсом усіх 190 валют) крипторинок на піку своєї капіталізації становив $3 трлн в еквіваленті.

Приплив коштів на крипторинок та зростання ринкової капіталізації, 2013-2023 (Q1-Q2), млрд дол

Приплив коштів на крипторинок та зростання ринкової капіталізації, 2013-2023

Згідно з прогнозами більшості провідних економічних футурологів планети (Фергюсон, Кінг, Захарія, Харарі), вже до 2030-2035 років загальна капіталізація криптовалют, заснованих на блокчейні як новому принципі контролю емісії та грошового обігу, може становити до 30% всього грошового обігу планети.

«Тобто ми стоїмо на порозі «квантового стрибка» цього нового сегменту світового фінансового ринку, який поки що стримується лише загрозою нової континентальної війни в Європі та світовою рецесією 2022/23 року, яку здебільшого викликала саме ця причина», - йдеться у дослідженні. – «Очевидно, що країни, які першими приєднаються та інтегруються в систему «обігу нових (крипто) грошей», отримають від цього надбенефіти, включаючи зростання всіх макроекономічних показників (доходи населення та корпорацій, бюджет і ВВП)».  | Форіншурер