МТСБУ назвало країни з найбільшою кількістю ДТП з українськими «Зеленими картками»


МТСБУ назвало країни з найбільшою кількістю ДТП за українськими «Зеленими картками»В 2022 було в Україні було укладено 1,6 млн. договорів міжнародного страхування «Зелена картка», що у 2,1 рази більше показників 2021.

Сума премій за такими договорами становила 4,1 млрд. грн. Показник продемонстрував зростання на 161,4%. За договорами міжнародного страхування врегульовано 7,7 тис. вимог на виплату страхового відшкодування (+44,9% до показників 2021 року) на суму 19,7 млн. євро (+43,4% до показників 2021 року).

В 2022 році найбільша кількість ДТП за українськими «Зеленими картками» сталась в таких країнах-членах системи:

  • Польща (3334 випадки, 35% від загальної кількості)
  • Німеччина (1738 випадків, 18,2%)
  • Румунія (640 випадків, 6,7%)

Форіншурер вже писав, що робити, якщо потрапив у ДТП за кордоном? У випадку ДТП за кордоном, якщо український водій став постраждалим, необхідно звернутись до страхової компанії винуватця аварії.

Не кожна закордонна страхова компанія має розгалужену мережу офісів, але багато з них приймають документи поштою чи в електронному вигляді. Інформація про способи подання інформації про ДТП та пакет документів, необхідних для врегулювання, здебільшого розміщується на сайтах відповідних страховиків.

Виплата страхового відшкодування здійснюється на умовах, визначених законодавством про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників країни, на території якої сталася ДТП.

Якщо поліс страхування відповідальності у винуватця ДТП відсутній (таке трапляється і за кордоном), можливим є звернення до бюро «Зелена карта» країни, в якій зареєстрований транспортний засіб винуватця, для отримання консультації щодо подальших дій потерпілої особи.

Зелена картка - обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів на території країн-учасниць міжнародної системи Green Card, згідно з якою страхова компанія відшкодовуватиме витрати, пов'язані з заподіянням шкоди транспортному засобу, іншому майну, життю та здоров'ю третіх осіб внаслідок ДТП.

При виїзді транспортного засобу на територію країн, що є членами системи „Зелена картка”, його власник зобов'язаний купити сертифікат єдиної форми.
Страхові суми (ліміти відповідальності) за договором страхування встановлюються відповідно до законодавства країни, в якій скоєно ДТП.

Вартість зеленої картки залежить від типу транспортного засобу, терміну дії договору та країни відвідування.  | Форіншурер