Оподаткування криптовалютних операцій та криптоактивів в Україні в 2023 році. Позиція НКЦПФР


Оподаткування криптовалютних операцій та криптоактивів в Україні в 2023 році. Позиція НКЦПФР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз’яснила, як буде проходити оподаткування фінансових операцій щодо віртуальних активів та криптовалют.

Фахівці НКЦПФР зазначають, що порядок оподаткування віртуальних активів є подібним до концепції збору податків за операції з цінними паперами.

В усьому світі оподатковується 5 операцій з криптовалютою. Зокрема, мова йде про:

  • майнінг віртуальних активів;
  • продаж за фізичну валюту;
  • обмін одного виду криптовалюти на інший;
  • покупку товарів та послуг шляхом оплати віртуальними активами;
  • ринкову вартість.

У НКЦПФР детально проаналізували міжнародний досвід у цьому питанні та на підставі результатів вивели аналогічну до оподаткування операцій з цінними паперами концепцію роботи з криптовалютою.

Таким чином, механізм нарахування податків включатиме усі вищезазначені фінансові операції з віртуальними активами.

Власники криптовалюти, відповідно до концепції оподаткування, зобов’язані надати підтверджуючі документи стосовно собівартості віртуальних активів, які вже придбали.

Проте, наразі підходи та методи щодо визначення собівартості криптовалюти ще знаходяться на стадії обговорення спеціалістами, аби спростити саму процедуру для власників.

Слід зазначити, що проєкт концепції не є остаточним, адже Україна отримала статус кандидата до Євросоюзу. Відтак, законодавчі акти стосовно віртуальних активів потрібно буде привести до європейського рівня.

Як повідомляв Форіншурер, Міністерство цифрової трансформації України виступає за термінове здійснення легалізації віртуальних активів в Україні.

"Нам потрібно терміново закінчити те завдання, яке ми почали робити: легалізацію віртуальних активів в Україні. Ми ухвалили базовий закон "Про віртуальні активи", який був драйвером законодавчого процесу. Зараз потрібно прийняти податковий законопроєкт, щоб легалізувати цей напрям, тому що Україна може отримати новий сектор економіки та додаткові податкові надходження", - сказав віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За даними провідних блокчейн-аналітичних компаній, Україна перебуває серед світових лідерів за використанням криптовалют. "Але для розвитку криптоіндустрії у правовому полі потрібно зробити все необхідне для її легалізації. Для нас це зараз досить чутливе питання: і з точки зору податкових надходжень до бюджету, і з точки зору довіри інших країн. Ми за легалізацію цього прогресивного технологічного сектора, щоб бізнес міг розвиватися, держава - розвивати цифрову економіку й отримувати податки", - наголосив міністр цифрової трансформації.

Верховна Рада України в минулому році ухвалила з урахуванням президентських поправок Закон про віртуальні активи в Україні, який відносить цей ринок до регулювання Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) та Національного банку України (НБУ). Законопроект №3637 на пленарному засіданні у четвер у другому читанні та загалом підтримали 272 народних депутати за необхідних 226 голосів.

Як зазначив глава НКЦПФР Руслан Магомедов, Президент запропонував віднести цей ринок до вже існуючих регуляторів, оскільки джерела покриття витрат на створення нового органу не визначено. Закон із урахуванням президентських поправок відносить послуги, пов'язані з обігом віртуальних активів, до фінансових послуг.  | Форіншурер