Впровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення в Україні - один з пріоритетів Уряду на 2023 рік


Впровадження обовПрем'єр-міністр України Денис Шмигаль називає впровадження обов'язкового пенсійного накопичення одним із пріоритетів на 2023 рік.

"Впровадження обов'язкового пенсійного накопичення та паралельно з цим реформа фондового ринку та ринку капіталів", - сказав Шмигаль на засіданні уряду, перераховуючи пріоритети роботи у 2023 році.

Україна вже багато років має проблему з наповненням Пенсійного фонду, оскільки працездатного населення стає менше, а кількість пенсіонерів збільшується.

"Війна зробила ситуацію критичною. Реформа полягає в тому, що всі працевлаштовані українці матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки. Кошти йтимуть туди з трьох джерел: внесок роботодавців, внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах та добровільні внески громадян. У такий спосіб ми реалізуємо на практиці право кожного українця на гідну пенсію", - заявив Шмигаль.

Нагадаємо, що в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики проведено обговорення важливого питання соціальної сфери – можливість, реалізація та нагальність у запровадженні в Україні накопичувальної системи пенсійного забезпечення – у форматі публічних консультацій.

На розгляді Верховної Ради України знаходиться проєкт Закону про публічні консультації за №4254. Питання функціонування накопичувальної системи пенсійного забезпечення вже давно перебуває на порядку денному парламенту. З початку анонсування пенсійної реформи минуло більш як 18 років.

Дослідницька служба Верховної Ради України зауважує, що зволікання із запровадженням пенсійного страхування, що базується на засадах накопичення та інвестування обов’язкових пенсійних внесків, має негативні наслідки для економіки України та добробуту кожного громадянина. Передбачена законодавством вимога щодо запровадження другого рівня пенсійної системи залежно від відсутності дефіциту пенсійного фонду означає його відтермінування на невизначений строк. Відтермінування заходів, передбачених реформою пенсійної системи, може стати передумовою поглиблення розриву між поколіннями на десятиліття та ставить під сумнів справедливість пенсійної системи.   | Інтерфакс-Україна