Законопроект щодо запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення в Україні на порядку денному ВРУ


Законопроект щодо запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення в Україні на порядку денному ВРУУ Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики проведено обговорення важливого питання соціальної сфери – можливість, реалізація та нагальність у запровадженні в Україні накопичувальної системи пенсійного забезпечення – у форматі публічних консультацій.

На розгляді Верховної Ради України знаходиться проєкт Закону про публічні консультації за №4254. Питання функціонування накопичувальної системи пенсійного забезпечення вже давно перебуває на порядку денному парламенту. З початку анонсування пенсійної реформи минуло більш як 18 років. Однак зрушень в цьому питанні не відбулося, пише "Depo.ua". 

Дослідницька служба Верховної Ради України зауважує, що зволікання із запровадженням пенсійного страхування, що базується на засадах накопичення та інвестування обов’язкових пенсійних внесків, має негативні наслідки для економіки України та добробуту кожного громадянина. Передбачена законодавством вимога щодо запровадження другого рівня пенсійної системи залежно від відсутності дефіциту пенсійного фонду означає його відтермінування на невизначений строк. Відтермінування заходів, передбачених реформою пенсійної системи, може стати передумовою поглиблення розриву між поколіннями на десятиліття та ставить під сумнів справедливість пенсійної системи. 

"Питання викликає крайню стурбованість, адже солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування вже давно не може гарантувати людині в поважному віці належного фінансового забезпечення, - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. - Якщо нарешті на законодавчому рівні не врегулювати дане питання, ще більша частина українського суспільства опиниться на межі бідності та абсолютної бідності після завершення трудової діяльності". 

Отже, сучасна пенсійна система залишається існувати фактично у одному рівні – солідарній системі. Тобто працівники фінансують ті пенсії, які сьогодні отримують особи поважного віку. Солідарна система є збитковою та частково фінансується державою. 

Внаслідок широкомасштабної збройної агресії росії проти України, що забирає життя людей переважно працездатного віку та обумовлює зовнішню міграцію, частина економічно активного населення в цивільному секторі зменшується. При цьому середня заробітна плата в Україні через вплив війни на економіку держави зменшується. Водночас частка пенсіонерів збільшується. 

На думку Дослідницька служба ВРУ, розв'язувати проблему забезпечення людей похилого віку достатнім рівнем життя можна наступними методами: значним підняттям пенсійного віку; збільшенням розмірів страхових внесків; індексацією пенсій коштом бюджету. 

Народні депутати України вкотре пропонують запровадити накопичувальну систему пенсійного страхування. На розгляд Верховної Ради України внесено, зокрема, проєкт Закону України "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" (реєстр. № 2683, доопрацьований Комітетом 24 листопада 2021 року), який передбачає встановлення обов’язкової участі у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників. Цей законопроєкт є Поштовхом у впровадженні системи пенсійних накопичень в Україні. 

Пропонується, що розмір накопичувального внеску, який за людину сплачуватимуть роботодавці, становитиме: 1% розміру заробітної плати працівників - у перший рік запровадження другого рівня пенсійних накопичень, 1,5% - у другий, 2% - у третій та наступні роки. Додатково до цих коштів на індивідуальні рахунки людини будуть надходити кошти з Державного бюджету України.

Внески нараховуватимуться на паритетних засадах з роботодавцями, у таких же розмірах - від 1% до 2%. Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишатиметься незмінним. Збереження коштів людини гарантуватиметься Державою.   | Форіншурер