Максимальний розмір виплат по ДТП з використанням європротоколу збільшується до 80 тис. грн


Максимальний розмір виплат по ДТП з використанням європротоколу збільшено до 80 тис. грнЗа поданням МТСБУ, ліміт (максимальний розмір) виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення ДТП з використанням європротоколу, з 1 липня поточного року буде збільшено з 50 до 80 тис. грн.

Новий розмір ліміту діятиме для всіх договорів ОСЦПВ, незалежно від дати їх укладання.

Такі зміни встановлюються постановою Правління Національного банку від 30 травня 2022 року №108 «Про деякі питання здійснення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Підвищення максимального розміру виплат за європротоколом дасть змогу більшій кількості постраждалих у ДТП осіб оформити ДТП та отримати страхову виплату без необхідності викликати на місце аварії представників Національної поліції, часто залучених до оборони країни під час дії воєнного стану.

За оцінками МТСБУ, зараз у більше, ніж в 95% страхових подій за ОСЦПВ розмір шкоди не перевищує 80 тис. грн. Загалом, у 1 кв. 2022 р. кількість вимог, врегульованих за європротоколом, становила 12,3 тис. шт., сума виплат – 144 млн. грн. Питома вага вимог, врегульованих за європротоколом у загальній кількості сплачених вимог суттєво зросла і склала 39% (+3 в.п), а у загальній сумі виплат – 20,5% (+2,3 в.п.).

Бюро звертає увагу автовласників, що скористатися європротоколом (в паперовій чи електронній формі) вони можуть за певних обставин:

  • учасниками ДТП є не більше 2-х транспортних засобів,
  • відсутні травмовані (загиблі) в ДТП люди,
  • водії-учасники ДТП мають поліси ОСЦПВ,
  • наявна згода водіїв транспортних засобів-учасників щодо обставин ДТП,
  • у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

У разі невиконання хоча б однієї з зазначених умов, виклик відповідного підрозділу Національної поліції для оформлення ДТП є обов’язковим.

Максимальний розмір виплат по ДТП з використанням європротоколу збільшено до 80 тис. грн  | Фориншурер