Lloyd’s оцінює потенційні збитки світової економіки від виверження вулкана у $1,6 трлн


Lloyd’s оцінює потенційні збитки світової економіки від виверження вулкана у $1,6 трлнДослідницька та аналітична платформа Lloyd’s, Futureset, опублікувала 4-й сценарій системного ризику, моделюючи гіпотетичний, але вірогідний вплив вибухового виверження вулкана на глобальний ВВП протягом п’ятирічного періоду.

Якщо цей сценарій реалізується, глобальні економічні наслідки можуть сягнути 1,6 трлн доларів за п’ятирічний період, розраховане як середнє значення трьох потенційних рівнів серйозності, з очікуваними втратами – беручи до уваги ймовірність сценарію - на 14 млрд дол.

Хоча великі вулканічні явища відносно рідкісні, ризики, які вони становлять, цілком реальні. Будь-яка відсутність уваги з боку світових спільнот до геологічних попереджувальних знаків може залишити населення та економіку неготовими до негайних і стійких опадів, спричинених виверженнями.

У рамках дослідження ефектів другого та третього порядку системних подій, останній сценарій Lloyd’s, розроблений у партнерстві з Кембриджським центром вивчення ризиків, досліджує потенційно катастрофічні наслідки вулканічної діяльності.

Сценарій базується на п’яти історичних вулканічних подіях – від виверження вулкана Пінатубо на Філіппінах у 1991 році до виверження вулкана Хунга Тонга–Хунга Хаапай у 2022 році.

Карта виверження вулканів за останні 160 років

Карта виверження вулканів за останні 160 років

Аналіз показує, що хоча безпосередні наслідки виверження вулкана, включаючи перерву в бізнесі, шкоду навколишньому середовищу, втрату майна та загибель людей, мають значні наслідки для громади, вони ізольовані географічно.

Історичні події з виверженням вулканів

  • 1991 рік, виверження гори Пінатубо, Філіппіни: виверження стратовулкану, утвореного багатьма шарами затверділої лави та тефри, охолодило глобальну температуру до 0,5°C на поверхні та 0,6°C у найнижчих шарах атмосфери, тривало пару років.
  • 2010 рік, виверження вулкана Ейяф'ятлайокутль, Ісландія: найбільше припинення авіасполучення з часів Другої світової війни. Це призвело до припинення всіх авіаперельотів у Західній і Північній Європі на 8 днів, з періодичними зупинками в інших місцях і після початкового періоду виверження. Мільйони пасажирів по всьому світу застрягли в аеропортах. Загальна вартість збитків світової авіаційної індустрії становила понад 1,7 мільярда доларів. Інші галузі постраждали через занепокоєння здоров'ям щодо попелу та затримки поставок.
  • 2010 рік, виверження гори Мерапі, Індонезія: найбільший сейсмічний період з 1870-х років тривав понад місяць і спричинив евакуацію понад 350 тис. людей з Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Авіація в регіоні була частково пошкоджена, авіакомпанії були змушені рухатися навколо хмари попелу.
  • 2021 рік, виверження Ла-Суфрієра, Сент-Вінсент і Гренадини: вибухове виверження стратовулкану, який не був у стані спокою з 1979 року, призвело до евакуації Сент-Вінсента та блокування багатьох сусідніх островів.
  • 2022 рік, виверження вулкана Хунга, Тонга: виверження підводного вулкана поблизу Тонга, потужність якого в сотні разів перевищувала атомну бомбу, скинуту на Хіросіму під час Другої світової війни, призвело до цунамі в Тихому океані та масового викиду вулканічних газів і опад попелу. Виверження пошкодило майно та волоконно-оптичний підводний кабель, який з’єднує Тонга з Фіджі, спричинивши п’ятитижневий збій в інтернеті.

Непрямі наслідки виверження можуть мати більші глобальні наслідки. Від порушення ланцюга постачання до зменшення кількості робочої сили, до довгострокових наслідків у найсерйозніших випадках, таких як зниження продуктивності та довіри споживачів, нестабільність глобальної доступності продовольства та зростання геополітичної напруженості.

Дослідження також підкреслює ключову роль, яку страхування може відігравати в часи невизначеності, включаючи підтримку широкого співробітництва щодо превентивних міжсекторальних заходів, які можуть пом’якшити наслідки вулканічного ризику та підвищити готовність до нього.

Сценарні ефекти

Економічні наслідки сценарію виверження вулкана пов’язані, насамперед, з перебоями в транспорті, витратами на пошкодження майна та повернення активів, а також на навколишнє середовище, спричинене величезною кількістю утвореного вулканічного попелу. Останнє особливо сильно впливає на промисловий і телекомунікаційний сектори.

У той час як прямі наслідки, як-от великі перерви в бізнесі, екологічна шкода, втрата майна, втрата життя, мають значні наслідки для суспільства, ймовірні також непрямі збої в ланцюгах постачання, критичній інфраструктурі та доступності робочої сили. Інші довготермінові наслідки можуть включати шкоду продуктивності та довірі споживачів (наприклад, відпочиваючі можуть уникати відвідування нещодавно постраждалих районів).

У найсуворішому рівні сценарію в атмосфері спостерігається стійка присутність вулканічних аерозолів і хмар, які поглинають і відбивають тепло сонця. Цей «радіаційний вплив» триває від двох до трьох років і означає, що глобальні температури охолоджуються (широко відомі як «вулканічна зима»), викликаючи збільшення екстремальних погодних умов і зниження врожайності їжі та значну харчову нестабільність.

З настанням вулканічної зими політична напруженість може зрости, оскільки країни змагатимуться за ресурси, а загострення існуючої геополітичної напруженості або навіть військовий конфлікт між регіональними державами посилить потрясіння в глобальних ланцюжках поставок.  | Форіншурер