Страхування не зможе повністю захистити Латинську Америку від збитків El Niño та La Niña


El Niño та La NiñaДля підвищення стійкості в Латинській Америці необхідні як адаптація, так і пом’якшення наслідків збитків стихійних лих, оскільки страхування не може повністю захистити регіон від збоїв, спричинених суворими погодними явищами, викликаними Ель-Ніньо (El Niño) та Ла-Нінья (La Niña), йдеться в дослідженні Beinsure та Swiss Re.

Прогнози погоди свідчать про повернення до нейтральних умов Ель-Ніньо-Південного коливання (ENSO) – починаючи з травня, у той же час експерти прогнозують, що існує більш ніж 80% ймовірність швидкого переходу до Ла-Нінья наприкінці літа та восени.

ENSO — це кліматичний феномен нерегулярних коливань температури поверхні моря (ТМП) у Тихому океані, відомий як Ель-Ніньо, коли тепліше, і Ла-Нінья, коли прохолодніше.

Згідно з дослідженнями Swiss Re Institute, поєднання цих двох погодних умов є рідкісною подією, яка, як очікується, вразить Латинську Америку цього року, регіон, який особливо вразливий до екстремальних погодних умов, які може спровокувати ENSO.

Згідно з даними, починаючи з 1950 року, лише в 1973 і 1998 роках був лише один 3-місячний період ENSO-нейтральних умов між ними.

El Niño та La Niña

«Суворі погодні явища, викликані Ель-Ніньо в 2023-2024 роках і, можливо, також Ла-Нінья влітку, ймовірно, посилять і без того значні прогалини в сільському господарстві та захисті власності в регіоні. Крім того, швидкий перехід до Ла-Ніньї може продовжити трирічний період високої інфляції, оскільки ціни на продовольство та енергоносії стануть предметом шоку пропозиції», – підкреслив Swiss Re Institute.

Ель-Ніньо 2023-24 років приніс хвилі спеки до Бразилії, лісові пожежі до Чилі, Аргентини та Колумбії та повені в кількох інших країнах. У Бразилії та Перу сильні опади та тепліша погода створили оптимальні умови для розмноження комарів із рекордно високим рівнем випадків лихоманки денге та оголошенням надзвичайної санітарної ситуації.

Незважаючи на те, що Ель-Ніньо майже завершився, останній тиждень спричинив проливні дощі, які вразили південну Бразилію, спричинивши загибель людей, повені, селеві потоки та обвалення дамб.

ENSO може викликати екстремальні погодні явища глобального масштабу. Зміни в експорті товарів через ENSO впливають на зростання та інфляцію; крім того, збитки аграріїв є особливо важким тягарем лягає на сільські громади.

У 2021-2022 роках остання Ла-Нінья спричинила рекордні посухи в Латинській Америці, що призвело до зниження врожайності та, у свою чергу, до зростання світових цін на продукти харчування. Наприклад, у 2022 році страхові відшкодування у сфері сільськогосподарського страхування зросли на 47%.

«Для Латинської Америки оцінки показують, що стійкість посівів (34%) покращилася з 2016 року завдяки більшому проникненню страхування та державній політиці сприяння поширенню. Проте цей індекс все ще значно нижчий за середній світовий показник (41%), дефіцит засобів захисту рослин становить приблизно 6 мільярдів доларів в еквіваленті премії», – пояснюють страховики.

Для Бразилії та Мексики індекси стійкості страхування до погодних умов становлять 10% і 18% відповідно, що значно нижче рівня розвиненої економіки (наприклад, США (53%); Швейцарія (80%)), але також відстає ринки Південної Африки (20%) і Туреччини (30%).

Наслідки кліматичних явищ ENSO є нелінійними та неоднорідними, але, згідно з дослідженнями, зазвичай спричиняють пошкодження інфраструктури, послаблення зростання та інфляційний тиск.

«Терміни очікуваного цього року послідовних ENSO можуть продовжити залишки трирічної боротьби з інфляцією. Ми очікуємо, що тенденція до зниження інфляції в регіоні буде переважати, але з додатковим ступенем. Наші оцінки показують, що аномалія +/- 1°C у SST може додати в регіоні від 0,24 до 0,47 п. п. загальної інфляції в річному вимірі», — зазначили аналітики.

Для страховиків прямий вплив інфляції продовольства та енергоносіїв має бути невеликим. Однак експерти попереджають, що вплив другого порядку на основний індекс інфляції CPI через зростання заробітної плати збільшить витрати для деяких видів діяльності, не пов’язаних із страхуванням життя.

Аналітики прогнозують, що такі страхові продукти, як параметричні рішення, можуть сприяти швидкому відшкодуванню економічних збитків. Однак необхідні також підвищення стійкості, адаптація будівель і заходи щодо зменшення втрат.  | Форіншурер