Дохідність активів банків України в 1К2024 зросла до 11,6% за рахунок доходів від ОВДП


Дохідність активів порівняно з I кварталом 2023 року зросла до 11,6% передусім за рахунок доходів від ОВДП – їхня частка зросла за рік до 26,4%. Натомість дохідність депозитних сертифікатів НБУ зменшилася, як і їхня частка в процентних доходах.

Вищі обсяги кредитного портфеля сприяли нарощенню доходів від кредитування, водночас дохідність кредитування знижувалася через низхідний тренд процентних ставок, йдеться в Огляді банківського сектору за І квартал 2024 року.

Банки України три квартали поспіль нарощують корпоративне кредитування, водночас частка субсидійованих державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%” позик скоротилася до третини працюючого валового портфеля.

Корпоративне кредитування пожвавлюється три квартали поспіль: чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 2,9% за квартал та на 7,2% в річному вимірі. Річні темпи зростання обсягу гривневих позик МСП прискорилися до 15,9%.

Надалі зростає вага кредитування поза межами державних програм підтримки. Частка кредитів в межах програми “Доступні кредити 5-7-9%” в І кварталі скоротилася до третини гривневого працюючого валового портфеля.

Швидкими темпами зростає обсяг чистих роздрібних гривневих кредитів за рахунок карткового кредитування двома банками-лідерами. Іпотечне кредитування пожвавлюється завдяки програмі “єОселя”. Частка іпотеки зросла до 12,4% чистого гривневого роздрібного кредитного портфеля.

Якість кредитного портфеля поліпшується: річний показник дефолтів у березні скоротився на 0,3 в. п. порівняно із груднем минулого року, а частка непрацюючих кредитів дещо знизилася в усіх групах банків передусім за рахунок врегулювання боргів роздрібних позичальників.

Ставки за новими депозитами бізнесу в І кварталі у відповідь на зміну ключової ставки знизилися на 0,7 в. п. до 9,5% річних. Водночас український індекс депозитних ставок населення UIRD майже не змінився. Ставки за гривневими бізнес-кредитами за І квартал знизилися на 1 в. п. до 16,7% річних, за новими кредитами фізичним особам коливалися на рівні близько 27,5% річних.

Частка коштів клієнтів у структурі зобов’язань банків зросла до 92,2%, а частка рефінансування НБУ залишилася на рівні 0,1%.

Обсяги гривневих коштів клієнтів за І квартал відновилися після традиційного сезонного зменшення на початку року. Строкові гривневі депозити фізичних осіб зростали майже рівномірно в усіх групах банків.

Кошти бізнесу в національній валюті зросли на 1,1% за І квартал та на 41,8% у річному вимірі передусім у банках з іноземним та державним капіталом. Валютні кошти бізнесу зростали швидше, проте лише в приватних й іноземних банках.

Збереження високої операційної ефективності сприяло отриманню банками 40,5 млрд грн прибутку за І квартал. Збитковими були лише вісім малих банків. Рентабельність капіталу сектору – близько 50% з урахуванням оподаткування за підвищеною торік ставкою податку 25%.

Основним джерелом прибутку залишається чистий процентний дохід, який надалі зростав.

Подальше відновлення економіки супроводжувалося зростанням безготівкових платежів і чистого комісійного доходу банків.

З огляду на наявний запас капіталу та прибутковість банківський сектор готовий кредитувати та виконувати регуляторні вимоги відповідно до норм ЄС. Із серпня запрацюють нові вимоги до структури капіталу та нормативів достатності капіталу, для виконання яких банкам буде надано перехідний період.

Через квітневі зміни до програми “Доступні кредити 5-7-9%” ставки в ній наблизяться до ринкових, а її фокус на кредитування МСП посилиться. Удосконалення програми триватиме й надалі.  | Форіншурер