Повені в Бразилії призвели до збитків $1,5 млрд та зростання попиту на страховий захист


Повені в Бразилії призвели до збитків $1,5 млрд та зростання пориту на захист катастрофічних ризиківAM Best зазначив, що вплив на більшість страховиків та перестраховиків буде обмеженим, оскільки вони зберігають менші ризики на страховому ринку Бразилії.

За даними Національного інституту метеорології, у Ріу-Гранді-ду-Сул, п’ятому за величиною економічному штаті Бразилії, 28 квітня почалися проливні дощі, які досягли 400 міліметрів лише за перші п’ять днів травня.

Збитки через повені в Бразилії оцінюють у 7,5 мільярда бразильських реалів (1,5 мільярди доларів), за даними Beinsure Media. З цієї цифри Confedereção Nacional de Municipios зафіксувала 2 мільярди бразильських реалів у збитках державного сектора та 1,1 мільярда бразильських реалів у збитках приватного сектора, причому основна частина збитків — 4,4 мільярда бразильських реалів — завдана збиткам особистого майна.

Повені суттєво порушили промисловий і сільськогосподарський сектори штату, спричинивши приблизно 150 смертельних випадків і переміщення сотень тисяч людей.

S&P визначило найбільш постраждалі сегменти в секторі перестрахування як страхування втрати прибутку та страхування майна та житла.

Повені в Бразилії призвели до збитків $1,5 млрд

Повний масштаб збитків залишатиметься невизначеним, доки вода не відступить, оскільки компанії продовжують оцінювати наслідки повені.

Агробізнес має велике значення для економіки Бразилії, і Ріу-Гранді-ду-Сул є сільськогосподарським центром, який постачає приблизно 60% рису в країні, але страхові та перестрахові компанії навчилися з досвіду справлятися з кліматичними подіями, зберігаючи меншу частку ризиків і розробка більш точних моделей ймовірних максимальних втрат, каже Рікардо Родрігес Перес, фінансовий аналітик AM Best.

S&P заявило, що існує низка факторів, які пом’якшують наслідки для місцевих страховиків, включаючи той факт, що бразильські МСП зазвичай не страхують катастрофічні ризики.

Крім того, страхування від повеней є необов’язковим для страхування автомобіля, яке, на думку S&P, є відносно низьким, тоді як місцеві страховики зазвичай не покривають основні ризики, такі як аеропорти та стадіони, а сільськогосподарське страхування рису та кукурудзи, як правило, дуже низьке.

S&P зазначає, що повені можуть підвищити попит на покриття ризиків катастроф, що призведе до зростання тарифів та премій за цей вид страхування.

Хоча повний вплив нещодавньої екстремальної повені на економіку Ріо-Гранді-ду-Сул залишається невизначеним, S&P вважає, що збиток буде значним і потенційно вплине на якість активів бразильських банків. Однак вони очікують, що місцеві страховики зазнають обмежених збитків.

S&P передбачає значні наслідки для сільськогосподарського сектора штату, сфери послуг, приватної власності та цивільної інфраструктури. Вони також прогнозують підвищені ризики для кредитів МСП, споживчих кредитів і кредитних карток.  | Форіншурер