В Україні ввели новий вид соціальної допомоги дітям, які залишилися без батьків через війну


В Україні ввели новий вид соціальної допомоги дітям, які залишилися без батьків через війнуКабмін наприкінці березня 2024 ухвалив зміни, відповідно до яких в Україні запроваджено новий вид допомоги на дітей, які залишилися без батьківського піклування — програму Дитина не одна, виплати за якою можна буде отримати вже у квітні.

Допомога Дитина не одна — це допомога на дітей, які залишились без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім'ю родичів, знайомих, прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу. Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови й догляд.

Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови і догляд.

За розрахунками Мінсоцполітики, на цю допомогу державі необхідно буде виділити близько 0,5 млрд грн на рік.

Підставами для виплат за програмою "Дитина не одна" можуть бути випадки, коли батьки або один з батьків:

  • помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов’язків);
  • перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;
  • перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;
  • перебуває у полоні держави-агресора;
  • позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором;
  • виплату може оформити також представник прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина.

Розмір виплати:

  • 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину (для дітей до 6 років — це 6 407,5 грн; для дітей від 6 до 18 років — 7 990 грн);
  • 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, на кожну дитину з інвалідністю (для дітей до 6 років — 8 970,5 грн; для дітей від 6 до 18 років — 11 186 грн).

Обсяг виплат дорівнює тому, який держава виплачує на підтримку дітей, які вже мають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

В Україні ввели новий вид соціальної допомоги дітям, які залишилися без батьків через війну

Звернутися із заявою про призначення такої допомоги на 6 місяців може людина, до якої тимчасово влаштовано дитину, якщо ця родина постійно проживає в Україні. Це можна робити вже з кінця березня 2024 року, тобто з моменту набрання чинності постанови Кабміну.

Заяву можна подати до:

  • органів соціального захисту населення,
  • ЦНАП
  • виконавчих органів територіальних громад.

Надання допомоги може бути продовжено, якщо період тимчасового влаштування дитини в сім'ї рідних чи близьких теж продовжено наказом Служби у справах дітей.

Допомогу виплачує орган соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

Війну в Україні не діти почали. Вони не борються з цим. Вони не відповідатимуть за його припинення. Проте вони глибоко й тихо постраждали: вони не мали жодного слова в цій жахливій справі.



У відео The New York Times "Opinion" ми чуємо від українських дітей, які втратили батьків під час війни. Команда Opinion Video зустрілася з ними в Західній Україні, під час двотижневого ретриту, покликаного дати скорботним дітям простір і підтримку, щоб протистояти своєму болю та почати зцілюватися. Програма під назвою Wonder Camp є частиною місії підтримки в Україні міжнародної організації Благодійний фонд «Діти Героїв».



«Ці діти не є учасниками цієї війни, але вони є жертвами», — сказав Бріс Еспіно, виконавчий директор організації Children of Heroes, яка забезпечила фінансування табору та зібрала учасників.

Діти Героїв підтримують понад 5000 українських дітей, які втратили батьків на війні. Група надає їм освітню, житлову, юридичну та психологічну підтримку до досягнення ними 18 років.

«Все, що вони хочуть, — це нормального життя», — продовжив Еспіно. «Ми хочемо нагадати їм, що за межами цього є більший світ».

Розповіді дітей у відео та емоційні рани, які вони розкривають, є зворушливими та потужними свідченнями жахів війни та шкоди, яку конфлікт завдав найуразливішому та найневиннішому населенню України.  | Форіншурер