Нацбанк затвердив нову форму повідомлення про призначення аудитора звітності страховика


Національний банк України розробив і затвердив форму письмового повідомлення регулятора про призначення суб’єкта аудиторської діяльності, який надаватиме послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності страховика.

На виконання пункту 743 глави 66 розділу Х Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2023 року № 199 (зі змінами), страховики подають до Національного банку заповнене Повідомлення про призначення суб’єкта аудиторської діяльності, який надаватиме послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності страховика.

До оприлюдненої форми Повідомлення додаються пояснення щодо її заповнення.

Питання-відповіді щодо формування та подання звітності страховиків

У довіднику K190 “Рейтинг надійності” недостатній перелік значень рейтингу надійності, коли будуть додані необхідні значення?
- Питання вирішується. Наразі якщо у довіднику необхідне значення відсутнє, є можливість заповнювати параметр K190 значенням відсутності розрізу.

Чому у файлі IR79 “Дані про капітал, кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги та інші поточні зобов’язання” відсутній показник ”Заборгованість за страховими виплатами”?
- Заборгованість за страховими виплатами відображається у показнику IR40054 “Кредиторська заборгованість за страховими виплатами” файла IR4 “Дані про показники діяльності зі страхування”.

Чи потрібно в звіті IR3 “Дані про страхові платежі та виплати за структурними підрозділами страховика” показувати кількість філій страховика, якщо такі структурні підрозділи не отримують страхові платежі та не здійснюють страхові виплати?
- Так, потрібно, бо це окремий показник, що інформує про наявність та кількість філій у розрізі областей.

Як відобразити в IR78 “Дані про фінансові інвестиції, дебіторську заборгованість, грошові кошти та їх еквіваленти” кошти в МТСБУ, які приймаються для представлення страхових резервів?

- Наразі питання щодо відображення коштів МТСБУ у файлі IR78 чинними нормативними актами не передбачено.  | Форіншурер