Страхові збитки від природних катастроф в світі перевищили $108 млрд


В світі спостерігається новий рекорд із 142 природних катастроф зі 108 млрд доларів застрахованих збитків у 2023 роціВ світі спостерігається новий рекорд із 142 природних катастроф зі 108 млрд доларів застрахованих збитків у 2023 році. Глобальні страхові збитки від природних катастроф у 2023 році перевищили 100 мільярдів доларів четвертий рік поспіль, причому землетрус у Туреччині та Сирії був найдорожчою катастрофою (оціночні страхові збитки становили 6,2 мільярда доларів).

Оскільки посилення небезпеки, спричинене зміною клімату, ймовірно, збільшить втрати в майбутньому, заходи з адаптації стають ключовими для зменшення потенціалу втрат, йдеться у дослідженні Swiss Re Institute.

Частота подій є основною рушійною силою накопичення страхових збитків, сильні конвективні шторми (SCS) становлять рекордні 64 мільярди доларів у 2023 році; 85% втрат SCS у 2023 році виникли в США, а найшвидше зростали в Європі.

Руйнівний землетрус у Туреччині та Сирії, сильні конвективні шторми і масштабні міські повені стали основними подіями, що призвели до збільшення застрахованих збитків від природних катастроф до 108 мільярдів доларів у 2023 р., підтверджуючи щорічне зростання на 5–7% та тенденцію щодо глобальних застрахованих збитків від стихійних лих з 1994 року.

За оцінками Swiss Re Institute, застраховані збитки можуть подвоїтися протягом наступних 10 років, оскільки температура підвищиться, а екстремальні погодні явища стануть частішими та інтенсивнішими. Тому заходи пом’якшення та адаптації є ключовими для зменшення ризику природних катастроф, які є №3 у переліку 10 ключових ризиків страхової галузі, згідно дослідження Aon.

Глобальні страхові збитки від природних катастроф випереджали світове економічне зростання за останні 30 років: з 1994 по 2023 рік страхові збитки від природних катастроф з поправкою на інфляцію становили в середньому 5,9% на рік, тоді як світовий ВВП зріс на 2,7%. Іншими словами, за останні 30 років відносний тягар збитків порівняно з ВВП подвоївся.

Загальні економічні та страхові збитки

.Структура­ зби­тків 2023, $ млрд 2022, $ млрд сере­днє 10 років
.Еконо­мічні збитки­291295235
.Приро­дні ката­стро­фи280286223
.Техно­генні ката­стро­фи11912
.Застра­хова­ні збитки­11714199
.Приро­дні ката­стро­фи10813389
.Техно­генні ката­стро­фи9810

Згідно дослідження Beinsure NatCat Insured & Economic Losses, чотири погодні небезпеки – повені, тропічні циклони, зимові шторми в Європі та сильні грози – сьогодні спричиняють глобальні економічні втрати в розмірі 200 мільярдів доларів щороку. Станом на сьогодні економіка США втрачає майже 0,4% ВВП (97 мільярдів доларів), тоді як Філіппіни втрачають 3% ВВП (12 мільярдів доларів) через чотири погодні небезпеки, в той же час піддаючись посиленню небезпеки в майбутнє.

Страхові збитки від природних катастроф в світі перевищили $108 млрд

«Навіть без історичного шторму масштабу урагану «Ян», який обрушився на Флориду роком раніше, глобальні втрати від природних катастроф у 2023 році були серйозними, - каже Жером Жан Хегелі, головний економіст групи Swiss Re. - Це підтверджує 30-річну тенденцію до втрат, яка викликана накопиченням активів у регіонах, уразливих до природних катастроф. Однак у майбутньому ми повинні розглянути щось більше: посилення небезпеки, пов’язаної з кліматом. Сильніші шторми та більші повені, спричинені потеплінням планети. Це демонструє, наскільки терміновими є потреби в діях, особливо якщо взяти до уваги структурно вищу інфляцію, яка спричинила різке зростання виплат по збитках катастроф».

Оскільки погодні явища посилюються через зміну клімату, оцінка ризиків і страхові премії повинні корелювати зі швидкозмінним ландшафтом ризиків. Страховики повинні зосередитися на зменшенні збитків 2023 рік був найспекотнішим роком за всю історію спостережень, і початок 2024 року наслідує його приклад. Щоб страхування майна було стабільним і доступним, потрібні узгоджені зусилля приватної промисловості, державного сектору та суспільства в цілому – не лише для пом’якшення кліматичних ризиків, а й для адаптуватися до світу більш інтенсивної погоди, вважають аналітики Swiss Re.

В 2023 році галузь перестрахування вже зазнала збитків, пов’язаних із сильними конвективними штормами, на суму близько 50 мільярдів доларів, йдеться у дослідженні Munich Re. За останні п'ять років страхові збитки SCS складали в середньому близько 15 мільярдів доларів на рік для перестрахової галузі. Сильні грози цього року неодноразово вражали мегаполіси, а кілька великих міст постраждали від значного граду та/або торнадо.

Велике питання для світової страхової індустрії та суспільства в цілому полягає в тому, як краще впоратися з наслідками цих подій.

Землетрус – найзбитковіша природна катастрофа, основний фактор збитків SCS

Найбільш руйнівною природною катастрофою року став землетрус у Туреччині та Сирії в лютому з оціночними страховими збитками в 6,2 мільярда доларів.

2023 рік також відзначився високою частотою подій: 142 застраховані стихійні лиха встановили новий рекорд. Більшість із них були середнього ступеня тяжкості, завдавши збитків на суму 1–5 мільярдів доларів. В 2023 році було щонайменше 30 таких подій, що набагато більше, ніж у середньому за попередні 9 років (17 подій). З цих подій 21 була SCS, новий максимум. Кількість цих подій середньої тяжкості зросла на 7,5% з 1994 року, що майже вдвічі перевищує загальне зростання катастроф на 3,9%.

Після тропічних циклонів сильні грози стали другою за величиною небезпекою, що приносить збитки страховикам через вплив, спричинений урбанізацією, економічним зростанням і зростанням населення.

Град є основним джерелом страхових збитків, відповідаючи за 50–80% усіх страхових збитків, викликаних SCS.

Страхові збитки від природних катастроф в світі перевищили $108 млрд

Сильні конвективні шторми — це загальний термін для ряду небезпек, включаючи торнадичні та прямолінійні вітри та великі гради. SCS часто спостерігаються як погодні явища, які розвиваються, коли тепле вологе повітря піднімається з поверхні землі у верхні шари тропосфери, що призводить до утворення високих хмар, блискавок і грому. А тим часом до поверхні землі спрямовуються порції прохолодного повітря, несучи з собою сильні пориви вітру, дощ або навіть град.

В 2023 році глобальні страхові збитки від конвективних штормів досягли нового рекорду в 64 мільярди доларів, 85% яких походять із США. Страхові збитки, пов’язані з SCS, зростали найшвидше в Європі, перевищуючи 5 мільярдів доларів за кожний з останніх трьох років. Особливо зростає ризик граду, головним чином у Німеччині, Італії та Франції.

Встановлення премій як стимулів для адаптаційних заходів

Збільшення впливу внаслідок економічного зростання та зростання населення, урбанізації та накопичення багатства залишається основною причиною зростання страхових виплат та збитків страхової галузі, пов’язаних з конвективними штормами, і наслідки зміни клімату, ймовірно, посилять цю тенденцію. Іншим фактором є зміни у вразливості до впливу, такі як швидке зростання сонячних енергетичних установок на дахах.

Першим кроком до скорочення збитків є зменшення потенціалу збитків за допомогою адаптаційних заходів, таких як забезпечення дотримання будівельних норм, будівництво бар’єрів для захисту від повеней і перешкоджання заселенню в районах, схильних до природних небезпек. Крім того, співпраця зі страховиками, страховими асоціаціями та державним сектором забезпечує обмін даними, що є ключовим для спільного зниження ризику.  | Форіншурер