Swiss Re прогнозує зниження інфляції в ЄС нижче 2%, але це не вплине на розмір страхових виплат


Swiss Re прогнозує зниження інфляції в ЄС нижче 2%, але це не вплине на розмір страхових виплатSwiss Re Institute опублікував інформацію про тенденції інфляції в єврозоні, передбачаючи повернення до позначки 2%, що відповідає очікуванням нормалізації економіки ЄС.

Перестраховик очікує, що інфляція в єврозоні тимчасово впаде нижче 2% на початку другої половини 2024 року, після чого відбудеться повторне прискорення, викликане базовими ефектами та стійкістю інфляції в сфері послуг. Більше того, станом на лютий 2024 року інфляція в ЄС становила 2,6% у річному обчисленні, порівняно з трохи вище 5%, що спостерігалося минулого літа, що в кінцевому підсумку відзначає значний прогрес у напрямку зниження інфляції.

Swiss Re пояснив, що очікує, що ця тенденція до зниження продовжиться, і інфляція, ймовірно, впаде нижче 2% у другій половині року через базові ефекти нижчих цін на енергоносії. Але очікується відновлення, оскільки ці наслідки зменшуються, а інфляція залишається високою через постійне зростання заробітної плати.

Аналітики також зазначили, що можливість продовження перебоїв у судноплавстві також створює додатковий інфляційний тиск, особливо під час пікового сезону пізніше цього року.

Після нещодавніх коментарів президента Європейського центрального банку Крістін Лагард, Swiss Re заявила, що очікує, що ЄЦБ може ініціювати зниження процентної ставки влітку. Це заслуговує на увагу час, оскільки зниження ставок відбудеться незадовго до того, як перестраховик очікує, що інфляція досягне найнижчого рівня, а потім підніметься вище.

Однак Swiss Re застерігає від тлумачення тимчасового зростання інфляції як передвісника широкомасштабної другої хвилі інфляції. Таке короткострокове підвищення, здебільшого через базові ефекти, не повинно істотно вплинути на чутливі до інфляції страхові відшкодування.

«Наша базова точка зору все ще полягає в тому, що інфляція нормалізується в середньостроковій перспективі. Ми бачимо, що тимчасове та незначне повторне прискорення, головним чином викликане базовими ефектами, має лише незначний вплив на страхові відшкодування у сферах діяльності, чутливих до інфляції», – зазначає Swiss Re.

Інфляція в Єврозоні на шляху до нормалізації, у середньому близько 2,1% у найближче десятиліття. Але очікується, що перехід від зростання інфляції, який спостерігався у 2022-2023 роках, буде нерівномірним, з потенційними короткостроковими відхиленнями нижче та вище цільового показника 2%.  | Форіншурер