Ринок M&A страхового сектору Великобританії в 2023 році скоротився до £3,3 млрд


Ринок M&A страхового сектору Великобританії в 2023 році скоротився до £3,3 млрд, кількість угод зросла до 112Галузь фінансово-страхових послуг Великобританії зафіксувала 273 M&A угоди у 2023 році, що на 9% менше порівняно з 301 угодою, зареєстрованою у 2022 році. Загальна розкрита вартість M&A угод за рік також впала з £14,9 млрд у 2022 році до £12,1 млрд у 2023 році, що є найнижчим показником з 2014 року, йдеться у звіті EY.

Том Грум, керівник відділу стратегії фінансових послуг і транзакцій у Великобританії в EY, зазначив, що незважаючи на багатообіцяючий початок року, 2023 рік характеризувався складним економічним кліматом і обережністю інвесторів після банківської кризи в березні.

Крім того, стійкі високі процентні ставки, прогнози щодо рецесії та зростаюча геополітична напруженість посилили занепокоєння в останні місяці, що змусило деякі компанії призупинити або навіть переглянути плани щодо M&A. Як наслідок, галузь фінансових послуг Великобританії зафіксувала уповільнення діяльності M&A як за кількістю, так і за вартістю угод.

Злиття та поглинання в секторах на фінансових ринках Великобританії

  • Кількість банківських угод у Великобританії скоротилася з 71 у 2022 році до 54 у 2023 році, хоча загальна оприлюднена вартість угод зросла з £4,3 мільярда до £6,7 мільярда у річному обчисленні.
  • Кількість (і розмір) угод у сфері управління капіталом і активами впала зі 132 у 2022 році до 107 у 2023 році, а вартість угод скоротилася більш ніж удвічі, з £5,6 млрд до £2,1 млрд у річному обчисленні.
  • Кількість страхових угод зросла з 98 у 2022 році до 112 у 2023 році, однак загальна вартість угод все ще значно впала з £5,1 млрд до £3,3 млрд у річному обчисленні.

Кількість компаній за межами Великобританії, які придбали фін установи у Великобританії, скоротилася до 54 у 2023 році з 65 у 2022 році, а загальна вартість також впала з 7,7 мільярда фунтів стерлінгів у 2022 році до 6,3 мільярда фунтів стерлінгів у 2023 році.

Що стосується британських фірм, цей показник знизився з 69 угод у 2022 році до 66 угод у 2023 році із загальною вартістю угод у 1,7 мільярда фунтів стерлінгів у 2023 році, порівняно з 3,2 мільярда фунтів стерлінгів у 2022 році.

Прогнози щодо злиттів і поглинань (M&A) на фінансовому ринку Великобританії у 2024 році неоднозначні, на динаміку ринку впливають різні фактори.

Згідно з опитуванням Deutsche Numis, значна більшість британських компаній позитивно оцінюють перспективи M&A у 2024 році. Близько 88% цих компаній очікують активізації діяльності зі злиття та поглинання, особливо в угодах про поглинання.

Серед британських підприємців малого та середнього бізнесу є помітні настрої здобувачів. Значна частина цих підприємців розглядала можливість придбання протягом минулого року та планує принаймні одне придбання протягом наступних п’яти років.

Ці настрої частково зумовлені тим, що власники малого та середнього бізнесу визнають можливості консолідації та збільшення частки ринку шляхом придбання. Компанії приватного інвестування, які мають значні кошти, виявляють великий інтерес до компаній, які успішно впоралися з недавніми викликами ринку.

Більші фірми пристосовуються до мінливих галузей та економічних труднощів, зосереджуючись на кількох менших придбаннях, а не на кількох більших, більш дорогих поглинаннях. На цю зміну впливає триваюча висока інфляція та необхідність швидкого впровадження нових технологій і навичок у свою робочу силу. Очікується, що тенденція acqui-hiring, коли компанії купують інших, головним чином для посилення своєї робочої сили, вийде на перший план.

Загалом, прогноз M&A на фінансовому ринку Великобританії на 2024 рік є досить оптимістичним, з акцентом на менших стратегічних придбаннях і консолідації в окремих секторах. Настрої серед малих і середніх підприємств та великих компаній вказують на готовність адаптуватися та розвиватися в умовах економічного ландшафту.

Угоди включають транзакції (оголошені або завершені), ціль яких знаходиться в одному з трьох секторів фінансових послуг: банківська справа, страхування або управління активами. Інвестиції в акціонерний капітал включені, але спільні підприємства – ні. Угоди, у яких було придбано менше 20% (розголошено) компанії, були виключені з цього аналізу. Загальна кількість угод пов’язана з об’єктами для Великобританії або покупцями у Великобританії.  | Форіншурер