Національний банк України перейшов у режим керованої гнучкості обмінного курсу


Національний банк України з 3 жовтня перейшов у режим керованої гнучкості обмінного курсу, йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року, - зазначив НБУ.

Центробанк зазначив, що завдяки компенсації структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе і зростати, і знижуватися, реагуючи у відповідний спосіб на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.

Крім того, Національний банк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення, - наголосив регулятор.

НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти.

Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу.

Регулятор зазначив, що курс на готівковому валютному ринку, де можуть купувати і продавати валюту громадяни, встановлюватимуть за тими самими правилами, що й раніше. НБУ нагадав, що цей ринок працює в такому режимі вже майже півтора року, протягом яких гривня і послаблювалася, і зміцнювалася, як улітку цього року до 37,2 грн/$1.

Нацбанк додав, що продовжить докладати зусиль для сприяння належній роботі готівкового валютного ринку, зокрема мінімізуючи різницю між готівковим та офіційним курсом.

Зазначається, що формування банками карткового курсу також відбуватиметься за тими самими правилами, що й раніше.

Регулятор наголосив, що одним із його пріоритетних завдань залишатиметься збереження курсової стійкості. Вона важлива для подальшого зниження інфляції та приведення її до 5% у середньостроковій перспективі.  | Форіншурер