Орендні електричні скутери спричиняють більше страхових випадків, ніж приватні скутери


Орендні електричні скутери спричиняють більше страхових випадків, ніж приватні скутериАналіз Німецької асоціації страховиків GDV показує, що електроскутери в орендованих парках спричиняють значно більше нещасних випадків, ніж приватні скутери.

Орендовані скутери є причиною понад 50% всіх аварій з електросамокатами, хоча лише кожен 4-й скутер у Німеччині належить до парку орендованих.

Згідно з даними GDV, у 2022 році близько 571 тис. застрахованих електросамокатів у приватній власності спричинили близько 1850 пошкоджень, а 193 тис. орендованих скутерів спричинили близько 2350 пошкоджень.

"У нас є проблеми з безпекою електросамокатів, і ця проблема в першу чергу походить від користувачів орендованих автопарків у великих містах", каже Йорг Асмуссен, керуючий директор GDV.

Як показує дослідження, проведене страховими компаніями з дослідження нещасних випадків, безпека значною мірою залежить від того, хто користується електросамокатом.

Скутерами користуються, щоб дістатися до роботи, це люди старші 30 років, вони їздять по велосипедній доріжці або вулицею, частіше носять шолом і в багатьох випадках мають власний скутер.

З іншого боку, випадкові користувачі в середньому молодші, майже виключно користуються орендованими скутерами для поїздок у вільний час і частіше їздять тротуаром.

Інша проблема виникає через взаємодію електросамокатів з пішоходами, оскільки, згідно з даними Федерального статистичного управління, вони стикаються з пішоходами частіше, ніж велосипедисти. Це свідчить про те, що багато водіїв електросамокатів користуються не велосипедною доріжкою чи вулицею, а скоріше тротуаром, хоча це саме те, що заборонено.

Згідно з даними GDV, якщо інші люди постраждають від електросамокатів, завдається порівняно велика шкода. У середньому тілесні ушкодження призводять до витрат понад 13 тис євро, наприклад, на витрати на лікування, втрату роботи та компенсацію за біль і страждання.

Страховики прогнозують велику кількість аварій, в яких постраждали лише водії електросамокатів. Але оскільки водіям у таких випадках не виплачується страхування цивільної відповідальності, страховики не мають конкретних цифр щодо таких ДТП.

У зв’язку зі своїми висновками страховики закликають до вирішення проблем, спричинених переважно орендою скутерів, на кількох рівнях.

Крім усього іншого, від користувачів електросамокатів повинні вимагати надати базове підтвердження кваліфікації для участі в дорожньому русі. Але поки що водіям скутерів взагалі не потрібно знати правила.

Щоб краще захистити пішоходів на тротуарах, служби охорони громадського порядку та поліція також повинні постійно контролювати дотримання відповідних правил. Подальші покращення можуть стати результатом розширення інфраструктури та технічних коригувань.  | Форіншурер