Україна веде переговори з міжнародними перестраховиками щодо страхування суден з зерном


Україна веде переговори з міжнародними перестраховиками щодо страхування суден з українським зерномУкраїна завершує переговори зі світовими страховиками та перестраховиками щодо страхового покриття суден з українським зерном, що прямують до та з Чорноморських портів.

Заступник міністра економіки Олександр Грибан зазначив, що угода розробляється та активно обговорюється між відповідними міністерствами, а також місцевими банками та міжнародними страховими групами, включаючи ринок Lloyd's of London.

Схема може запрацювати вже з вересня, і в ній може бути задіяно від 5 до 30 суден, які проходитимуть через небезпечні місця в українських водах.

Деталі схеми ще не доопрацьовані, але ризики можуть бути поділені між страховиками та українським державним банком.

Проблема страхування ризиків судновласників знову з'явилася після того, як у липні страховий брокер Marsh оголосив про призупинення страхування вантажів, яке покривало перевезення українського зерна через безпечний морський шлях. Це було пов’язано з виходом росії, як країни-терориста, з міжнародно підтриманої угоди про експорт українського зерна, що викликало занепокоєння в ООН щодо потенційного ризику глобального голоду.

Страхове та перестрахове покриття ризиків перевезення зерна з українських портів було призупинено через непродовження договору.

Зараз же знову йдуть активні переговори України з міжнародники учасниками страхового ринку.

З боку України частину ризику, найімовірніше, буде підтримано через державний дорожній фонд країни, створений для ремонту українських доріг. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оприлюднило роз’яснення щодо алгоритму страхування суден, які слідують до українських морських портів.

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання внаслідок збройної агресії рф. Це стосується суден під українським та іноземними прапорами (крім росії та білорусі).

«Стабільна робота цивільного судноплавства в Чорному морі, у тому числі в рамках зернової ініціативи, неможлива без страхового покриття перевізникам усіх ризиків, пов’язаних з агресією рф. Ми бачимо, що страхові компанії з пересторогою ставляться до покриття таких ризиків, а це створює загрозу для невійськових морських перевезень з українських портів», – зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Механізм страхової компенсації шкоди дозволить судновласникам та фрахтувальникам забезпечувати заходження кораблів до портів України, незалежно від того, чи працює зернова угода.

"Україна як держава, яка ратифікувала міжнародні конвенції, має право на вільне торговельне судноплавство. І ми, зі свого боку, робимо все можливе, щоб знайти ті рішення, які відкриють рух з та до наших портів. І не залежати від країни-агресора, яка вже понад 7 місяців блокує рух навіть в рамках Зернової ініціативи", — прокоментував Олександр Кубраков

Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф.

Нагадаємо, що 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди. США і Європейський союз звинуватили Росію у використанні продовольства як зброї під час війни через погіршення глобальної продовольчої кризи, коли вона почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

У червні Великобританія представила програму щодо страхування від воєнних ризиків, узгоджену з міжнародними партнерами, щоб усунути цей недолік і таким чином значно збільшити підтримку для відновлення України.

Aon і Lloyd’s оголосили, що об’єднають зусилля з Vienna Insurance Group щоб забезпечити швидкий доступ до закордонних послуг з перестрахування для підтримки відновлення України.  | Форіншурер