Економічний ризик матиме найбільший вплив на бізнес протягом наступних років


Економічний ризик матиме найбільший вплив на бізнес протягом наступних роківЗгідно звіту Clyde&Co Corporate Risk Radar, встановлено, що економічні ризики стрімко виросли на вершину списку у 2023 році, причому 74% респондентів прогнозують, що це матиме значний або дуже значний вплив на їхню організацію. Тому економічний ризик матиме найбільший вплив на бізнес протягом наступних двох-трьох років.

Це порівняно з попереднім четвертим місцем у рейтингу, де 51% респондентів запропонували те саме, що й вище.

У звіті опитано понад 200 головних юрисконсультів, членів правління та керівників. Було також виявлено, що такі питання, як глобальні економічні показники, інфляція, відсоткові ставки та нестабільність валют, є одними з найбільш актуальних ризиків для організацій.

Організації стикаються з такими ризиками, як висока інфляція, загроза рецесії та навіть геополітична напруженість, яка становить загрозу ядерного конфлікту. Це створює такий рівень нестабільності, якого багато хто, можливо, ніколи раніше не відчував.

Хоча занепокоєння людей та інші внутрішні міркування все ще становлять значні ризики для бізнесу, багато з них стали впевненіше реагувати на них після COVID-19. Таким чином, вони є карликами перед викликами глобальної економічної та політичної нестабільності.

На другому місці були такі проблеми, як утримання талантів та підвищення кваліфікації, а збільшення нормативного тягаря та дотримання нормативних вимог посідає третє місце серед ризиків із високим ступенем впливу.

Основні бізнес-ризики для компаній 2022-2023

Основні бізнес-ризики для компаній 2022-2023

Економічна невизначеність впливає на організації на багатьох фронтах, причому керівники компаній ставлять кредитний ризик і ринкову конкуренцію ще вище в рейтингу ризиків, відповідно на 10-те та 7-ме місце, порівняно з минулим роком.

Аналітики пояснили, що ці зміни відображають макроризики, які мають значний вплив на бізнес і викликають повернення історичних проблем.

Це поширюється на міжнародні політичні виклики, включаючи санкції, торговельні війни та порушення ланцюжків поставок, причому геополітичні ризики переміщуються на 5-те місце в рейтингу ризиків 2023 року, піднявшись із 7-го минулого року.

Геополітичні ризики також були визначені як виклики, до яких підприємства вважаються найменш готовими (29%), тоді як кожен четвертий припустив, що вони також відчувають себе неготовими до наслідків зміни клімату.

Внутрішній тиск або операційні міркування, такі як людські та організаційні ризики, які залишаються ключовими для бізнесу, зменшилися в умовах постпандемії. Так, лише 12% респондентів відчували себе неготовими до серйозних організаційних ризиків, тоді як 18% були не готові до ризиків для людей.

Організації явно стикаються з негайними та довгостроковими ризиками. Оскільки бюджети обмежені інфляцією та зростанням витрат, а також проблемами ланцюга поставок і торговельними бар’єрами, підприємствам доводиться орієнтуватися в економічному середовищі, що постійно змінюється, зберігаючи при цьому пріоритетні цілі, такі як боротьба зі зміною клімату, йдеться у звіті.

Підвищення рівня економічного ризику на вершину рейтингу є одним із найбільших щорічних зрушень за всю історію дослідження, — підкреслив Джон Медден, директор з досліджень членської мережі Winmark.

Організації вже справляються зі зростанням інфляції та процентних ставок, і багато хто планує перспективу тривалої рецесії. Для бізнес-лідерів, які вже борються з революцією гібридної роботи, постійно зростаючими нормативними вимогами та загрозами кібербезпеці, ландшафт ризиків складніший, ніж будь-коли.  | Форіншурер / Beinsure