Огляд глобальних природних катастроф за 1 півріччя 2023 року: застраховано 27% збитків


1Aon опублікував огляд глобальних катастроф за 1 півріччя 2023 року Global Catastrophe Recap, в якому оприлюднив попередню оцінку економічних втрат у 194 мільярди доларів, спричинених глобальними стихійними лихами.

Це вище середнього показника за першу півріччя в 128 мільярдів доларів для ХХІ століття, п’ятого найвищого показника в історії та найвищого показника з 2011 року.

Землетруси в Туреччині та Сирії в першому кварталі 2023 року спричинили майже половину загальних економічних збитків, оцінених у 91 мільярд доларів. Подія також стала найбільш смертоносною глобальною катастрофою з 2010 року та найдорожчою в сучасній історії обох країн. У результаті економічні втрати в регіоні EMEA були безпрецедентними і склали 111 мільярдів доларів, що значно перевищило попередній рекорд 1 півріччя в 71 мільярд доларів, встановлений у 1990 році.

Подія показала, що регулювання та дотримання сучасних будівельних норм є критично важливими для запобігання матеріальних втрат та смертельних випадків. Незважаючи на відносно суворі та сучасні будівельні норми, які наразі діють у Туреччині, структурна цілісність і продуктивність відрізняються в постраждалих регіонах. Багато з обвалених будинків були побудовані порівняно недавно, багато повних обвалів новозбудованих багатоповерхових будинків.

Хоча землетрус був найдорожчим з точки зору страхування, сильна конвективна буря (SCS) у Сполучених Штатах домінувала в глобальних збитках протягом цього періоду. У першій половині 2023 року діяльність SCS у США призвела до принаймні 13 окремих подій на мільярди доларів і 35 мільярдів доларів загальних попередніх страхових збитків, встановивши новий рекорд за 1 півріччя.

Незважаючи на те, що громади в усьому світі залишаються під загрозою катастроф, лише близько 27% економічних збитків цього року були застраховані. Ці руйнівні події підсилюють важливість стійкості та пом’якшення ризиків – наприклад, дотримання будівельних норм, що було підкреслено землетруси в Туреччині та Сирії, - каже Міхал Лорінк, керівник Catastrophe Insight, Aon. «Оскільки ми продовжуємо стикатися з взаємопов’язаними ризиками, ми зосереджені на масштабному зменшенні ризиків і допомозі організаціям приймати кращі рішення, щоб усунути глобальний розрив ву страховому захисті та збагатити життя в усьому світі».

Послідовність землетрусів у Кахраманмарасі, що вплинула на Туреччину та Сирію у лютому, стала найбільшою міжнародною страховою подією у 2023 році за межами США. Збитки страховиків, за даними CRESTA, склали 5 мільярдів доларів.

Ця інформація походить від CLIX, CRESTA Industry Loss Index, який надає дані про збитки галузі на міжнародних подіях (за винятком США), які спричинили збитки страховій галузі понад 1 мільярд доларів.

Оцінка CRESTA щодо землетрусів у Кахраманмарасі дещо вища за травневу оцінку PERILS у 4,4 мільярда доларів, хоча й відповідає оцінці CoreLogic. Компанія з оцінки збитків від катастроф PERILS підвищила прогноз щодо збитків страхової галузі від серії землетрусів у Кахраманмарасі в Туреччині до 86,4 млрд турецьких лір (4,4 млрд доларів). Оновлена цифра значно збільшена порівняно з початковою оцінкою страхових збитків PERILS у 65,4 млрд турецьких лір (3,5 млрд доларів), яка була оприлюднена в березні, через шість тижнів після землетрусу.  | Форіншурер / Beinsure