Рентабельність капіталу глобальних перестраховиків (ROE) знизилась з 8,5% до 1,2%


Рентабельність капіталу глобальних перестраховиків (ROE) знизилась з 8,5% до 1,2%Середня рентабельність капіталу (ROE) групи перестраховиків Fitch Ratings впала з 8,5% у 2021 році до 1,2% у 2022 році, оскільки знижки на інвестиції, висока інфляція та збільшення збитків від природних катаклізмів спричинили значне падіння прибутку.

До групи крупних перестраховиків увійшли Hannover Re, Lloyd's, Munich Re, PartnerRe, SCOR і Swiss Re.

Рейтингове агентство зазначає, що достатність капіталу цієї групи, виміряна моделлю капіталу Fitch Ratings на основі призматичних факторів, залишалася принаймні «сильною», тоді як покриття платоспроможності здебільшого покращилося як результат зниження ризику фінансового ринку та кращого покриття ретроцесії.

Більшість глобальних перестраховиків отримали значні збитки, спричинені природними катаклізмами, які посилилися через високу інфляцію. Проте у 2022 році заявки на виплати через надмірну смертність, пов’язані з пандемією Covid-19, суттєво знизилися.

Значне зниження середнього ROE для групи до 1,2%, частково зумовлене великим розміром збитків, який є слабким рівнем для групи з рейтингами «AA» і «A», пояснює рейтингове агентство.

Fitch зазначає, що протягом року Hannover Re повідомила про високий інвестиційний прибуток, який був зарахований до його портфеля облігацій, прив’язаних до інфляції, тоді як Munich Re показала високий комбінований коефіцієнт завдяки розміру та диверсифікації свого портфеля ризикового перестрахування. Partner Re зафіксувала чисті нереалізовані збитки за активами з фіксованим доходом у розмірі 1,8 мільярда доларів.

Рейтингове агентство вважає, що всі перестраховики, крім PartnerRe, належать до вищого рівня глобальних перестраховиків за профілем компаній і серед найбільших за обсягами премій. Більший ступінь диверсифікації лежить в основі оцінки цих «дуже сильних профілів компаній».

Сильний профіль компанії PartnerRe розглядається як «помірний» у порівнянні з аналогами з глобального перестрахування, що обумовлено помірним масштабом діяльності та профілем бізнес-ризику.

Що стосується практики резервування, Fitch зазначає, що крупні компанії з перестрахування збільшуватимуть свої резерви та капітал. Усі компанії зарезервували додаткові резерви на 2023 рік для протидії зростаючим ризикам від високої інфляції.  | Форіншурер