Олександр Берназюк стане генеральним директором МТСБУ. Президія погодила вибір страховиків


Олександр Берназюк, Гендиректор МТСБУПрезидія МТСБУ погодила кандидатуру Олександра Берназюка на посаду генерального директора Моторного (транспортного) страхового бюро України. Таке рішення прийнято 12 липня на засіданні Президії.

Дирекція Бюро чекає погодження НБУ як органу, що виконує функції Координаційної ради МТСБУ.

Нагадаємо, що 28 червня Загальні збори бюро більшістю голосів (31 з 35) рекомендували на посаду нового гендиректора Олександра Берназюка.

- "МТСБУ є активним учасником законодавчого процесу та публічного дискурсу щодо питань страхування, а також гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами. Моторне бюро посилює контроль достатності централізованих фондів для покриття гарантійних виплат, з врахуванням інтересів страховиків та споживачів страхових послуг. МТСБУ є інформаційним високотехнологічним центром комунікації між учасниками ринку ОСЦПВ з високою розвиненою ІТ інфраструктурою", - зазначив Олександр Берназюк.

Повноваження призначати генерального директора має Президія МТСБУ, що складається з 7 страхових компаній - членів бюро за погодженням з НБУ, який виконує функції Коордради. В процесі призначення генерального директора, роль загальних зборів не передбачена статутом МТСБУ або будь-яким іншим нормативно-правовим документом, окрім внутрішнього положення «Про дирекцію МТСБУ», де зазначено, що Президія призначає генерального директора за пропозицією загальних зборів, але збори було проведено.

Які кроки нового менеджменту МТСБУ мають бути після призначення нового гендиректора?

Перше, це підготовка до імплементації нових норм законопроєкту №8300 «Про ОСЦПВ», який поки, що законопроєкт, але весь ринок з нетерпінням чекає його прийняття у другому читанні, розробка різного роду нормативно-правових актів обов’язковість прийняття яких передбачає новий закон з подальшим їх затвердження НБУ. До прикладу, це положення про ЦБД, положення про Раду, положення про Правління, багато інших.

Друге, це формування складу дирекції МТСБУ, на сьогодні фактично відсутній його керівний склад, адже два заступники директора не призначені відповідно до вимог законодавства, а керівника вже понад 2 місяці як звільнили. Затвердження нової організаційної структури, що на мою думку має суттєво оновити штат МТСБУ. Відбір керівного складу МТСБУ повинен проходити на конкурсній основі.

Третє, проведення тотального due diligence, і особливо звернути увагу на порядок функціонування ЦБД (центральної бази даних), на сьогодні існує ризик, що МТСБУ втратило контроль над нею - бюро не може відповісти який статус на сьогодні вона має і кому вона належить. За результатами аудиту мають бути переглянуті умови співпраці з партнерами, що працюють на аутсорсингу, з врахуванням інтересів МТСБУ.

Четверте, забезпечити, щоб МТСБУ могло виконувати своє основне завдання — «гарантування виплат», також ефективно налагодити механізм регламентних виплат потерпілим. Вважаю, що роками такого не було, що сприяло появу так званих «скупщиків боргів», що виплачували страхове відшкодування потерпілому у ДТП із дисконтом, замість компанії «банкрута», а потім звертались до МТСБУ за компенсацією на всю суму збитку, даний механізм виплат призвів до суттєвих витрат на юридичний супровід та судові процеси, звичайно такий процес виплат вигідний юридичним компаніям, що обслуговуються МТСБУ, самим «скупщикам», можливо ще комусь, хто в цьому процесі.

П’яте, налагодження робочих відносин та конструктивної комунікації з НБУ, як з державним регулятором страхового ринку, Президією, а в майбутньому з Радою МТСБУ, що мають широкі повноваження щодо функцій контролю та нагляду за діяльністю бюро.

Шосте, необхідно удосконалити, контроль та моніторингову діяльність МТСБУ за основними ключовими показниками діяльності МТСБУ та його членів, впровадити ефективний комплаєнс з метою забезпечення функціонування системи заходів корпоративного контролю за дотриманням вимог законодавства і внутрішніх політик.

Нагадаємо, що повноваження гендиректора МТСБУ Володимира Шевченка було припинено 10 квітня 2023 року, а виконання обов'язків тимчасово покладено на Олену Ковальову - фінансового директора-головного бухгалтера Бюро.  | Форіншурер