Глобальний дефіцит страхового захисту ризиків смертності у світі складає $406 млрд


Глобальний дефіцит страхового захисту ризиків життя у світі складає $406 млрдРозрив у страховому захисті від ризиків смертності, який визначається як невідповідність між необхідними ресурсами, необхідними для підтримки рівня життя домогосподарства, і наявними фінансовими активами, страховим покриттям життя та виплатами соціального забезпечення, досяг тривожного історичного максимуму, йдеться у звіті Swiss Re Institute "Global mortality insurance protection gap".

У 2022 році глобальний дефіцит захисту від смертності склав приголомшливі 406 мільярдів доларів, що на 1,5% більше, ніж у попередньому році, і на 49 мільярдів доларів порівняно з десятиріччям тому.

Індекс стійкості до смертності (I-RI) становить 43,4%, що відображає значний дефіцит активів домогосподарств приблизно на 57%.

Збільшення розриву пояснюється несприятливими економічними умовами, включаючи високу інфляцію, зниження купівельної спроможності, стрімке зростання зарплат, що вимагає більшого захисту, і нестабільність фінансових ринків, що виснажує активи домогосподарств.

Через стрімке зростання заборгованості домогосподарств стійкість до смертності досягла плато або знизилася в окремих країнах з розвиненою економікою в Європі, на Близькому Сході та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (EMEA та APAC).

У таких країнах, як Корея, борг домогосподарств у відсотках від ВВП з 2012 року збільшився на 28 процентних пунктів і досяг 106%. Подібним чином Франція отримала зростання на 11 процентних пунктів, досягнувши 67%.

У Сполучених Штатах дефіцит страхового захисту у розмірі 70 мільярдів доларів в поєднанні з тривалим періодом низьких процентних ставок негативно вплинув на інвестиційні портфелі страховиків життя, що призвело до консолідації галузі та зменшення страхового покриття життя серед дорослих американців (52% у порівнянні до 63% у 2011 році).

Ринки, що розвиваються, з рівнем смертності приблизно вдвічі нижчим, ніж на розвинених ринках, стикаються з власними проблемами. Застійні чи скорочені виплати соціального забезпечення в розвинутих країнах EMEA сприяли збільшенню розриву у страховому захисті.

У Північній Америці стійкість до смертності залишилася відносно незмінною, оскільки потреба у заміщенні доходу відповідала зростанню страхового покриття життя.

Розрив у захисті від смерті в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, що розвиваються, збільшився в абсолютному вираженні з 2012 року через економічний розвиток і збільшення потреб у заміщенні доходу.

Тільки на Китай припадає 55% (82 мільярди доларів) дефіциту страхового захисту в регіоні. Тим не менш, відносне покращення індексу стійкості до смертності спостерігалося в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, що розвиваються, завдяки прогресу, досягнутому галуззю страхування життя у скороченні розриву в поєднанні з прогресом у системах соціального забезпечення.

У Латинській Америці спостерігався дефіцит захисту в розмірі 26 мільярдів доларів з вищим зростанням ринку страхування життя, у середньому приблизно на 5% щорічно з 2012 року, що компенсувало стагнацію потреб у доходах і призвело до збільшення індексу стійкості.

Примітно, що смертність у Бразилії I-RI зросла більш ніж на 20 процентних пунктів з 2012 року, досягнувши приблизно 57% у 2023 році.

У доповіді підкреслюється значна роль, яку відіграє страхування життя у забезпеченні захисту в більшості країн, особливо в країнах із вищим рівнем стійкості. Наприклад, у таких країнах, як Канада та Франція, страхування життя покриває більше половини потреб у захисті (53% та 51% відповідно).  | Форіншурер / Beinsure