Cтраховики не готові до збільшення частоти та інтенсивності збитків від катастроф та повеней


Cтраховики не готові до збільшення частоти та інтенсивності збитків від катастроф та повенейЗа даними Bloomberg Intelligence, сезон ураганів в Атлантиці в 2022 році складався з 14 названих штормів, що є майже середнім показником після 2021 року, який був п’ятим поспіль роком нових максимумів.

Сезон 2021 року посів третє місце за кількістю названих штормів з початку реєстрації, йдеться у дослідженні Beinsure.

Страховики не готові до збільшення частоти та інтенсивності збитків, викликаних повенями та зміною клімату, оскільки наближається цьогорічний сезон ураганів у Північній Атлантиці, а реальні тарифи та схильність до ризику здаються погано узгодженими.

Munich Re та Swiss Re є провідними перестраховиками, які вже три роки поспіль мають застраховані збитки понад 100 мільярдів доларів.

Застраховані збитки від стихійних лих швидко зросли в 2021 році, і він став четвертим найбільш витратним роком з 1970 року, згідно з даними Swiss Re; 2020 рік став п'ятим за витратами, 2022-й теж не виключення.

Cтраховики не готові до збільшення частоти та інтенсивності збитків від катастроф та повеней

За даними Aon, повені в Європі в липні призвели до рекордно високого страхового збитку в розмірі 13 мільярдів доларів. Сувора погода також стала причиною більшості великих збитків у 2022 році – страхові збитки перевищували норму 21-го століття.

Незважаючи на те, що у 2022 році були лише середні глобальні збитки від катастроф, повені в Австралії в лютому та березні спричинили рекордні 4 мільярди доларів США страхових збитків для місцевих страховиків.

У Флориді ураган Ян зруйнував щонайменше 2,3 млн будинків. Більшість збитків завдано штормовими хвилями та сильним дощем, менше 20% власників будинків у Флориді застраховані від повеней. Економічний збиток, ймовірно, буде набагато вищим, ніж страховий збиток, і складе 95 мільярдів доларів. Масштаби збитків від урагану «Ян» говорять про те, що застраховані збитки зростуть через зростаючу інфляцію та судові процеси.

Ураган Ян є другим найбільш збитковим ураганом після Катріни 2005 року, який коштував страховим компаніям 99 мільярдів доларів з поправкою на інфляцію.

Хоча торік було менше штормів, ніж у 2021 році, було завдано значних економічних збитків. Страхові тарифи, здається, не адекватно відображають загрозу повеней, оскільки зміна клімату призводить до більш інтенсивних дощів.

Cтраховики не готові до збільшення частоти та інтенсивності збитків від катастроф та повеней

У 2022 році Aon застрахувала збитки від стихійних лих на 132 мільярди доларів, що на 57% більше середнього показника з 2000 року.

Найбільші втрати стають все більшими, багато вчених звинувачують у цьому збільшення опадів. Просте застосування коефіцієнту до великих історичних збитків, швидше за все, призведе до поганих прогнозів збитків, оскільки буде аналізуватися більше нерухомості.

У середньому збитки від повеней були третім найдорожчим джерелом страхових відшкодувань за останні 20 років після циклонів і суворої погоди.

Катастрофічні повені були найбільшою небезпекою у світі у 2022 році. Застраховані збитки від стихійних лих сягнули 132 мільярдів доларів, 75% з яких припадає на США.

Незважаючи на те, що 2022 рік був одним із 10 років з найнижчим рівнем смертності від стихійних лих з 1950 року, крім Північної Америки та Європи, повені є основною вбивцею серед природних катастроф. Це становить 23% смертей у 2021 році, 43% смертей у 2020 році, 40% у 2019 році та 30% у 2018 році. У 2017 році – найдорожчому році за всю історію погодних явищ – повені становили 60%.  | Форіншурер