Національний банк планує послабити валютні обмеження в Україні


Національний банк планує послабити валютні обмеження в УкраїніНаціональний банк з початку повномасштабного вторгнення запровадив адміністративні обмеження з метою зберегти контрольованість валютного ринку, захистити золотовалютні резерви, запобігти непродуктивному відпливу капіталу та сприяти зниженню девальваційного тиску, водночас створивши умови для забезпечення економічної діяльності, зазначили в НБУ.

Однак із часом ефективність таких обмежень послаблюється, натомість обмежувальний вплив на економічну активність посилюється. Отже, проведення валютної лібералізації в осяжній перспективі стає дедалі актуальнішим.

Національний банк розробляє дорожню карту послаблення валютних обмежень. Вона є одним із елементів стратегії валютно-курсової політики, яка також включатиме в себе питання відновлення курсової гнучкості та повернення до інфляційного таргетування. Підготовка стратегії є структурним маяком нової програми розширеного фінансування з МВФ, який має бути виконаний до кінця червня 2023 року.

Дорожня карта визначатиме пріоритетність пом'якшення валютних обмежень, ураховуючи баланс переваг та недоліків від їх застосування. Насамперед послаблюватимуться ті обмеження, що найбільше викривлюють ринкові механізми та/або заважають нормальній бізнес-діяльності.

Спочатку вживатимуться заходи, спрямовані на мінімізацію множинності курсів, послаблення обмежень за торговими операціями, а також заходи зі сприяння надходження нових позик та інвестицій. Заходи, пов'язані з питаннями торгового фінансування та валютних ризиків банків, а також послаблення обмежень за капітальними операціями, запроваджуватимуться на наступних етапах валютної лібералізації.

Знято обмеження для страховиків щодо сплати перестрахових платежів у валюті

Раніше НБУ зняв обмеження щодо сплати страховиками та брокерами платежів перестраховикам-нерезидентам. З 14 лютого страховики, страхові та перестрахові брокери отримали змогу здійснювати платежі за відповідними договорами без обмежень за датою укладання таких договорів за виконання низки умов.

З метою спрощення процедури проведення платежів з перестрахування за кордон Національний банк створює Перелік страховиків та встановлює порядок ухвалення рішення щодо включення та виключення страховика з відповідного переліку, а також підстави для залишення звернення без розгляду.

Для включення до Переліку страховиків необхідно надіслати відповідне звернення до НБУ. Перелік формуватиметься Національним банком та оприлюднюватиметься на сторінках офіційного інтернет-представництва у розділі «Нагляд за ринком небанківських фінансових послуг».

Натомість скасовується вимога про необхідність надання страховиком обслуговуючому банку індивідуального рішення НБУ щодо дозволу на проведення валютних операцій за укладеними з перестраховиками-нерезидентами договорами перестрахування.

Рейтинг фінансової надійності (стійкості) перестраховика-нерезидента, з яким здійснюється операція перестрахування, має відповідати рівню не нижче ніж "A3" (Moody’s Investors Service), "A-" (Standard & Poor’s), "A-" (Fitch Ratings), "A-" (A.M. Best).

Пом'якшення тимчасових валютних обмежень

Пом'якшення тимчасових валютних обмежень відбуватиметься поступово та не прив'язуватиметься до конкретних дат. Під час ухвалення відповідних рішень Національний банк орієнтуватиметься на наявність необхідних макроекономічних передумов та ґрунтовний аналіз впливу таких кроків на валютний ринок та економіку.

"Ми свідомі того, що адміністративні обмеження виконують, але поступово вичерпують свою функцію. Наразі бізнес потребує "валютного кисню" для ще більшої адаптивності та розвитку. Водночас воєнні ризики залишаються вагомими, а валютні ресурси – обмеженими. Ми ухвалюватимемо рішення про послаблення тих чи інших валютних обмежень, зважаючи на те, яку додану вартість це матиме для української економіки. Будемо рухатися так швидко і амбітно, як нам дозволятимуть макроумови, маючи головним пріоритетом збереження макрофінансової стабільності ", – підкреслив Андрій Пишний.  | Форіншурер