Швейцарське страхове агентство Swiss Export Risk Insurance працюватиме з Україною


Швейцарське страхове агентство Swiss Export Risk Insurance працюватиме з УкраїноюШвейцарське страхове агентство Swiss Export Risk Insurance (SERV) може розпочати роботу з Україною щодо страхування ризику експортерів у 2024 році, повідомив заступник голови з двосторонніх економічних відносин Державного секретаріату з економічних питань Швейцарії Ерве Лор (Herve Lohr) агентству "Інтерфакс-Україна".

На сайті SERV зазначено, що агентство вважає ймовірність неплатежів у разі операцій з Україною дуже високою, тому готове розглядати проекти лише з винятковим кредитним рейтингом та гарантованими способами оплати.

У питанні страхування ризиків бізнесу в Україні вкрай важливо міжнародне співробітництво, зокрема з Багатостороннім агентством з гарантування інвестицій (MIGA) із Групи Світового банку. Велика швейцарська компанія зараз вже перебуває в контакті з MIGA щодо проекту збільшення своїх виробничих потужностей.

У кулуарах українсько-швейцарського бізнес-форуму в Лугано, який пройшов днями, він уточнив, що точніші терміни початку такої роботи залежатимуть від прийняття необхідних рішень на рівні країни.

Федеральна рада Швейцарії у квітні звернулася до Федерального департаменту закордонних справ та Федерального департаменту економіки з проханням вивчити питання про те, як Швейцарія може брати участь у відновленні України разом з ЄС, якою є правова основа, фінансові наслідки та умови. Він Йдеться, зокрема, і про активне залучення швейцарського приватного сектору до такої реконструкції.

Перше важливе рішення має бути ухвалене Федеральною радою у червні цього року, перш ніж воно надійде до парламенту для затвердження взимку 2023 року, що означає, що реалізація цих заходів може розпочатися навесні наступного року.

В очікуванні цих рішень Швейцарія продовжує активно підтримувати Україну, зокрема минулого року фінансова підтримка склала 270 млн. швейцарських франків при звичайному рівні 25 млн. швейцарських франків.

У короткостроковій перспективі Швейцарія продовжить надавати фінансову допомогу та проектне фінансування щодо придбання швейцарських продуктів та послуг у секторах, які є найбільш критичними зараз для України. Основна увага приділяється сектору енергетики, транспорту, мобільності та сектору охорони здоров'я.

Швейцарія готова в короткостроковій перспективі фінансувати підготовку проектів та їх початкові стадії, такі як техніко-економічне обґрунтування та оцінку впливу на довкілля, тоді як самі проекти за участю швейцарських компаній будуть реалізовані вже пізніше.  | Форіншурер